Източиха 100 000 лева от банковата сметка на бизнесмен в Пловдив

Банкомат

Над 100 000 лева са източени от банковата сметка на пловдивски бизнесмен.

За това престъпление съобщиха на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Пловдив и ОД на МВР – Пловдив с участието на Галин Гавраилов, заместник – окръжен прокурор, Владимир Вълев, наблюдаващ прокурор и комисар Славчо Алексиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.

Трима жители на Варна, Шумен и Обзор са участвали в източване на банкова сметка на пловдивски бизнесмен. На 26 октомври бизнесменът подал сигнал в Икономическа полиция, че от сметката са откраднати над 100 000 лева. Само за два дни извършителите са установени, задържани и са им повдигнати обвинения. Двама от тях са на свобода срещу гаранция от по 5000 лв. за всеки и забрана да напускат пределите на България. Спрямо третия е внесено искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Бизнесменът е сигнализирал, че без негово знание и съгласие от банковата сметка на фирмата са извършени четири превода – един към Германия, два – към физическо и юридическо лице в Шумен, един – от фирмена в лична сметка.

Това е станало чрез проникване в неговото интернет банкиране чрез IP- адрес в чужбина.

В хода на процесуално-следствените действия са извършени множество претърсвания и изземвания на жилища и автомобили в Шумен, Варна и Обзор и са намерени парични средства.

Наказанието за извършеното престъпление е от 2 до 8 години лишаване от свобода.