Само в 7DniSofia.bg

Борисов изригна: Учудващо е бездействието на Радев и правителството за цената на тока и газа

995fc0b6d4a39a95dcc737efeef87bee

Представители на ГЕРБ провеждат важна среща с Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ). На срещата присъства и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Целта на срещата е да се изгради финансов план за извеждане на държавата от кризата, в която попадна след управлението на Румен Радев и служебните му министри.

„Реших да дойда, защото когато представихме модела, който можеше да отрегулира цената на тока, вие бяхте съгласни. Надявам се, че и останалите можете да видите този модел. Учудващо за мен е, че вече 2 седмици няма никакви действия за цената на тока и сега като дойдат сметките, ще им стане ясно“, обяви Борисов.

„Настояваме веднага да се регулира този скок на цената на тока“, добави той.

Същото е с цената на газа. Тя винаги се е вдигала и ние винаги сме го решавали. Вдигането на тези цени и бездействието доведе до чудовищен скок на цените на храни и услуги“, коментира Бойко Борисов.

„Ние абсолютно изпълнихме ангажимента към образованието“, продължи бившият премиер.

„Дали ще се проведат дори и изборите. При такова заразяване, какво ще стане. Никой не го беседва това“, негодува той. По думите четвъртата вълна не може да се сравнява с предишните три, тъй като тогава все още не е имало ваксини и лекарите не са знаели как да се борят със заразата.

„До ден днешен не съм чул и президентът Радев дали се е ваксинирал, къде се е ваксинирал, с какво се е ваксинирал“, каза още Борисов и допълни, че когато са се появили ваксините, ние сме възложили надеждите си за ваксиниране на населението на антиваксъри.

„Когато имаш локдаун или си затворил, тогава работниците могат да отидат на борсата, а фирмите получават 60/40 или 80/20. Направихме го. А сега нито една мярка не работи. Защото когато си отворен, ти не получаваш тези възможности за достъп. И няма да бъде направена. Така че в нашата програма много ясно са описани образованието, здравеопазването. Винаги може да се направи и по добре, разбира се“, уточни бившият премиер.

По темата за енергетиката той припомни, че са платили 1,2 млрд. долара за реакторите за АЕЦ „Белене“. „Платихме всичко на 100%. Тогава президентът Путин ни отписа 80млн. лв. Лихви, защото ги платихме наведнъж. Ами това, че намалихме цената на газа с 80%. Със задна дата и ни върнаха пари“, сподели председателят на ГЕРБ.

Според него веднага може да започне да се строи 7 и 8 реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „Който и каквото да говори, АЕЦ „Белене“ не може да се случи. Но на 100 км имаме АЕЦ „Козлодуй“. Правим си два реактора и това са 2000 мегавата“, продължи Борисов.

„Зелената енергия е много важна тема и за радост, има огромен инвеститорски интерес. Ние в Плана за възстановяване сме писали държавата да строи соларни паркове. Защо? Строете ВЕЦ-ове. Вода има, дъжд има, язовирите се пълнят“, отсече бившият премиер.

„В момента просто се чака да мине 14 ноември, а след това никой от управляващите и съпътстващите ги партии не казва какво ще правя. Дори тестовете за учениците – ще купуват 400 000 теста, които ще стигнат за 1 седмица. След това какво ще правят. След 14 ноември какво ще се прави“, попита той.