Столичната РЗИ бие аларма: Пренатоварени сме и пред колапс

444f294d7ff0838549b74c3c52c2d36f

Пренатоварени сме и пред колабс. Зеленият сертификат не съществува от няколко дни, съществува от доста време. В момента проблемите са по-скоро технически, тъй като част от данните са пропуснати да бъдат въведени или са въведени грешно.

Това заяви д-р Ирина Гайтаневска, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в СРЗИ по Би Ти Ви.

Д-р Гайтаневска каза, че ако зеленият сертификат на някого е изтекъл, никой не може да го издаде повторно, но ако човек е преболедувал COVID-19 в рамките на последната година, системата автоматично генерира документа и не би следвало да има проблем с него, без значение колко пъти се е заразило лицето.

Тя коментира и сигнали, че граждани не могат да получат своя сертификат с антигенен тест преди 1 декември 2020 г., като отново каза, че най-вероятно става въпрос за технически проблем.

В момента СРЗИ продължава да извършва проверки заедно с органите на МВР, като наблюденията на здравната инспекция са, че мерките срещу COVID-19 се спазват.

„Не може до всеки човек да има един полицай, един инспектор и един лекар, така че мерките са лична отговорност“, смята д-р Гайтаневска.