Проф. Аргирова: Много съм огорчена – учители казват, че говоря лъжи, питат ме колко ми плащат

Проф. Радка Аргирова

„Много съм огорчена. Участвам в срещите, организирани от МОН с учителите, на които учени обясняват безопасността на ваксините. Там сме 14-15 професори и доценти, които даваме всичко от себе си, за да отговорим на всички въпроси. И въпреки това получавам въпроси: „Колко пари ви плащат, за да говорите лъжи? Това разказа вирусологът проф. Радка Аргирова в ефира на NOVA News.

Тя призова педагозите да проявят разум и даде пример, че докато тя дава научни доказателства и говори с научна терминология за ваксините, от другата страна не й представят такива. Вместо това, учители й казвали, че има вода във ваксините.

По думите ѝ ваксините са достатъчно проучени. „От 60 лежащо болни само двама са ваксинирани“, даде пример от собствения си опит лекарката.

Маската е чудесна механична преграда, за да не постъпи голямо количество от вируса в организма на човека, понеже става въпрос за въздушно-капкова инфекция, именно количеството вирус е решаващо дали и ваксиниран човек ще се зарази, обясни вирусологът.

Ако имаме антитела, те ще се преборят. Ако е много голямо количеството или много дълго време сме изложени на вируса, може антителата да не достигнат да го неутрализират, но болестта ще премине много леко, може и да не разберем дори, обясни още проф. Аргирова.

Тя прогнозира, че ако така продължаваме да не се ваксинираме и да се качва заболеваемостта, България ще остане едно „постоянно огнище на COVID и страната ни ще бъде обявена за една опасна зона, в която е по-добре да не се ходи.

Според нея вариантът Делта плюс на коронавируса в момента, има много по-къс инкубационен период, започва със силно главоболие и отпадналост и изведнъж се стига до влошаване. Почти няма вече признаци като промяна на вкус и изчезване на обонянието, казва проф. Аргирова.