Само в 7DniSofia.bg

Борисов: Българите – вече само Господ може да ни спаси. Това е управлението на Радев (ВИДЕО)

0dab32eb4d548c07b490fa06f10a6eb8

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на посещение в Басарбовски манастир “Св. Димитър“.

„Искам да видите колко е хубав манастира, какво сме направили. Иначе по злободневните теми. Въпреки смирението, въпреки това, което вчера направихме – предложението да се обединим около живота и здравето на хората, във войната срещу епидемията, ми беше отговорени, че е едва ли не не се интересуват от мен. Но аз се интересувам от това“, отбеляза пред събралите се хора той.

Борисов обясни, за да няма спекулации със срока на годност на ваксините, за което го упреква Румен Радев.

„С решение на ЕК срокът на ваксините е удължен до 30 декември“, показа Борисов и заяви, че има претенции ми към „министъра на болестта и смъртта“.

„Претенцията към Радев и Кацаров е – защо те не излязоха, както аз обяснявах за „Астра Зенека“ защо съм я спрял. Поръчахме големи количества от нея, защото беше най-евтина, да не ощетяваме данъкоплатците. Когато стана ясно, че има дефекти, ние я спряхме. И в един момент се оказа, че България няма ваксини. И вместо Кацаров да излезе и да настоява да се ваксинираме с пресните ваксини, а не с удължения срок, те обясняваха нещо друго: „Мафията ще ви плаши със статистиката от пандемията“. Това го е казал Радев. А вчера казва съвсем друго: „Има рязко нарастване на случаите. Само с мерките ще преодолеем това препятствие“. Сиреч – мафията говори“, заяви Борисов и допълни: „Един и същи човек. Но или едното е вярно, или другото е вярно“, заяви още Борисов.

Той заяви, че ваксините с изтичащ срок, макар и годни за употреба, са били продадени от Кацаров и хората му.

„Вие знаете ли, че правителството изтегли вчера третия дълг? Първо изтеглиха 300 милиона, след това 500 милиона и вчера изтеглиха 500 милиона. Искам да разясня няколко неща и разликите. Вчерашните държавни ценни книжа, които заложиха, са на 0,53% лихва, когато ние теглихме дълг в началото на годината, беше-1,7% – т.е. отрицателен“, заяви още лидерът на ГЕРБ.

При провалилия се Радев тези проценти вече са 0,52. И не само ще връщаме пари, но и младите хора ще платят пари от тази лихва“, допълни той.

„Искам да питам Асен Василев – абе, как аджеба като си толкова успешен финансов министър? Щях да питам и Кирил Петков – като събрахте толкова инвеститори, как стана така, че 67% от инвеститорите са намалели? От една страна говорят, че имали пари и по половин милиард през няколко дена теглят. Поразията, която вчера направиха – че показаха на международните финансови пазари, че дори и българският финансов пазар не вярва на Радев и ако се наложи през февруари да теглят, ще има много голяма лихва… Когато те говорят, всичко е празни приказки“, коментира още Борисов.

„Ние бяхме провели търгове т.нар. ин хаус процедура. И питам – във Велико Търново строи ли се? Не? Да ви е честито! Докато не се върне ГЕРБ, няма да бъде построен и един метър. София – Велико търново-Варна-хората имат нужда да пътуват. И затова бързахме. Преди 30 години беше започната „Тракия“, „Марица“.. Беше направена първата копка и после няколко метра“.

„Българите вече само Господ може да ни спаси“, заяви той, отговаряйки на коментар, че „По Коледа ставали чудеса“.

„Извинявам се, че споменавам, но госпожа Нинова какви приказки говореше за „Астра Зенека“, как ни упрекваше, че теглим дълг. Но сега, понеже има министри и областни управители, мълчи“, отбеляза Борисов.

Той разказа вица за двамата от Русе, от които единият бил стражар, другият – партизанин. След 9 септември стражарят тръгнал рязко нагоре, защото брат му бил партизанин. Партизанинът обратното – тръгнал рязко надолу, защото брат му бил партизанин.

Алегорията на Борисов бе с назначаваните областни чрез „кадровата политика на Радев“. „Радев звъни на Янев – и хоп – шуреят областен управител“.

„Съжалявам, искам да кажа нещо хубаво, но… Вчера слушах професор Рачев, че идват мощни урагани, циклони. А старите хора казват, че не сушата, кишата мори. В същото време от Плана за възстановяване извадиха хидромелиорацията. Но това е Радев, това е неговото управление, това са фактите.- Дългове, огромни похарчени пари. И всичко е до 14 ноември. Тези пари ще ги опукат, защото идват много големи разходи. Само за пенсионерите в НОИ трябват милиарди. Те ще свършат кеша февруари. И в същото време се бият в гърдите, че били добри финансисти.

По мое време България беше с най-малкия дълг в Европа и с най ниския дефицит“, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Той коментира и мигрантския натиск, срещу който също служебният кабинет се провали.

„И когато целият свят – Америка, Европа излиза от кризата, в България се говори за локдаун. Така че запалете една свещичка – само Господ може да ни помогне“, заяви Бойко Борисов.