НОВА ТЕСЛА ОТ РЕЖИМА НА РАДЕВ: Скок на тол таксите вдига цената на всички стоки

румен радев

Да се увеличат значително тол таксите за автобуси и камиони обмислят от министерството на регионалното развитие. Това обяви служебният министър Виолета Комитова. Идеята е тежкотоварните автомобили и превозвачите да плащат повече за преминаване по републиканската пътна мрежа, а обхватът на платените шосета да се разшири. Така ще се спази принципът плаща повече този, който руши шосетата.

Крайната сметка обаче ще се плати от гражданите, тъй като по-високите разходи ще бъдат калкулирани от търговците и превозвачите в крайните цени на стоките и на автобусните билети, категорични са от бизнеса, предава „Марица“ за новата тесла, която готвят от кабинета на Румен Радев.

Съобщението на министър Комитова идва във време, когато горивата растат ежедневно, а прогнозите сочат, че литърът ще мине 2.50 лева заради ръста в цената на суровия петрол на световните пазари.

По думите на шефа на Сдружението на международните превозвачи Йордан Арабаджиев, в момента един камион, пътуващ от София до Бургас, заплаща тол такса в размер на 91 лева за един курс. Сумата е приблизително същата като цената на годишната винетка за един лек автомобил.

В момента тол системата обхваща близо 3000 км пътища, като се очаква обхватът да се увеличи поне двойно. Регионалният министър Виолета Комитова коментира, че в момента за разстоянието между София и Бургас един автобус плаща 3,60 лв., или по стотинка за всеки изминат километър.

Именно ниските такси, според регионалното ведомство, са причина вместо планираните 1,3 млрд. лв. приходи от тол системата, да се събират годишно три пъти по-малко средства – 380 млн. лв. В същото време 75% от приходите на тол системата се дължат на сумите, събирани от продажбата на винетки на водачите на леки автомобили.

Според Комитова в бюджета от началото на година са влезли 27 000 лв. от събрани такси за превишен товар от камиони, като е имало възможност да бъдат събрани 50 млн. лв., но служебният кабинет е пропуснал тази възможност заради слаб контрол.

„Когато говорим за тол системата и увеличение на таксите, това трябва да става плавно. Очаквахме, вместо да си разговаряме през медиите, да седнем на една маса с министър Комитова и да видим къде ще се приоритизират пътищата, дали този обхват и тези тарифи ще бъдат насочени повече към транзитния трафик, или пък тенденцията ще бъде да се натовари местния бизнес – това са неща, които подлежат на диалог“, каза още Арабаджиев.

Според него приходите могат да се повишат именно чрез по-строгия контрол върху претоварените камиони и санкциите, които ще дойдат от това.

Цената на винетката за леки автомобили ще остане същата и догодина, увери министър Комитова. Така за годишна ще плащаме 97 лева, за 3-месечна – 54 лева, месечната ще е 30 лв., а уикенд винетката- 10 лева.