Ново 20: Връщат най-малките в училище – правят им щадящи тестове

ученици-маски

Служебните министри на здравеопазването и образованието информираха, че ще внесат още днес проект на постановление на МС за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за най-малките ученици от 1 до 4 клас, така че да се осигури връщането им в клас. По-късно това щяло да се приложи и за по-големите.

Желанието било децата да се върнат в клас още от понеделник, но все още не е сигурно, тъй като няма тестове.

Стойчо Кацаров поясни, че този метод се ползва в цяла Европа и е напълно щадящ за децата. Целта е МЗ да осигури тестовете за поне един месец напред. Министърт обясни, че нямало да се бърка в устата и носа, а чрез слюнка.

Николай Денков от своя страна обясни, че имало плато около 15 септември, а през последната седмица са били около 500 дневно, ситуацията е променена и затова трябвало да се смени подхода. Новият подход е филтър на входа на училище с позволение на родителите. Денков се извини, че били приложили мерките за училищата рязко. Той поиска съдействие от родителите и учителите, за да се прилагат тестовете.

По думите му за учителите по същество ще се изисква зелен сертификат. Още другата седмица при първа възможност да имаме тестовете за децата налице, каза още Денков, и ако нещата тръгнат добре, в следващите дни да се пускат поетапно по-горните класове.