Проф. Чобанов: Следващите месеци ще бъдат кризисни, ще ни бръкнат дълбоко в джоба

проф георги чобанов

„Предизборната кампания за парламентарните и президентски избори е вече в разгара си, но избирателите не могат да видят най-важното – стратегиите за икономическо развитие, които биха му предложили политиците, защото, ако не друго ние знаем, че следващите месеци ще минат под знака на тежки кризи, които ще ни бръкнат дълбоко в джоба“ – това заяви икономистът проф. Георги Чобанов, предава Lupa.bg.

„Следя доста внимателно случващото се и това, което партиите обявяват по медиите. При повечето от политическите сили икономическата стратегия се свежда само до повишаване на заплатите и пенсиите. Това е елементарно и популистко“, възмутен е икономистът, който дълги години беше начело на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Според него обещанията на политиците за вдигането на доходите са напълно разбираеми, но действителността е друга.

„Първо трябва да видим какви са икономическите реалности, може ли и до каква степен може. Да, може да се повишат заплатите, но не по начина, по който искат да го направят повечето партии“, посочи пред БГНЕС проф. Чобанов и добави:

Когато искаме да повишим заплатите на някого:

1. Когато искаме да повишим заплатите на някого, тези пари трябва да бъдат взети отнякъде. Отговорът на този въпрос не се дава. Държавата преразпределя БВП с помощта на данъците. Взима от едни и дава на други, но дали тези, от които са взима ще се съгласят?

2. Съществуват икономически механизми, които дават възможности да се повишат запратите без да се повиши инфлацията. Ако се дадат пари без покритие, това автоматично води до повишаването на инфлацията. Ако тя се повиши, тогава каква ви е ползата…

Според проф. Чобанов основният въпрос, който стои пред политиците е как да се подобри ефективността на българската икономика.

„У нас въобще не се говори за четвъртата индустриална революция. При нея производителността ще скочи неимоверно. Високата производителност на труда ще даде възможност за реално повишаване на доходите. Четвъртата индустриална революция ще направи възможен така наречения „базов доход“ – всеки ще има осигурен социален минимум. Технологичният прогрес решава икономически и социални въпроси“, подчерта проф. Чобанов.

Според него границите между десните и левите икономически политики у нас са доста размити и не могат да се различат. Много често леви партии предлагат дясна политика и обратното.

„Не е важно дали една партии използва десен или ляв инструментариум, важно е какво изисква икономическата реалност. Разликата между ляво и дясно вече се доближава. Повечето партии, независимо за какви се обявяват, са центристки. Или малко надясно или малко наляво от центъра“, посочи икономистът.

По-важното е не за какъв се обявяваш – ляв или десен – а доколко твоята икономическа политика е адекватно с реалностите.

„Дебатът трябва да бъде какви мерки трябва да се вземат, за да имаме ефективно работеща икономика. Имаме постоянен икономически цикъл – производство, разпределение, потребление. Този цикъл трябва да е стабилен и да се възпроизвежда. Тогава има и за работодателите, и за служителите. Добрите икономисти не са нито леви, нито десни. Добрият икономист подготвя своята програма за всички. Не случайно фундаменталният труд на бащата на германското икономическо чудо проф. Лудвиг Екхарт се нарича „Благоденствие за всички“, заяви проф. Георги Чобанов.