Борисов: Сега се сети Радев за ваксинацията. Ние всеки ден зовяхме, за да свърши пандемията

ecdeb7927191a273eec6cbd8cc0c0d20

Бойко Борисов е на среща със синдикатите и работодателите в централата на ГЕРБ. Той обяви, че партията от сега се подготвя с програма, която да бъде готова преди изборите, за да може след това бързо да се вземат мерки за стабилизиране на страната.

„Вчера Радев каза, че партиите не агитирали за ваксиниране, но това не е вярно. Ние всеки ден правим това. Казваме от месеци, че само така ще се оправи икономиката. А той сега се сети. И при него се видя, че се справихме най-зле в Европа и сега сме блокирани за пътуване“, обяви той. Борисов обясни, че правят анализ за причините за високите цени на тока и искат да се вземат мерки за контрол на цените.

Той обяви още, че именно ГЕРБ са сезирали институциите за разследването на прокуратурата за неправилно разходване на европари. „Ние наложихме корекции на фирмите, които хитруват в Северозападата. Пратихме сигнали на прокуратурата и сега виждате по тях как е работено и е свършено разследването“, обясни на свой ред Лъчезар Борисов.

За цените на тока той заяви, че е нарушена конкуренцията, а предложените от правителството мерки са палеативни. Делян Добрев и Владислав Горанов също заявиха, че има нужда от спешни мерки за бизнеса, тъй като има неравенство в помощта от страна на държавата. „ВЕИ-тата са свръхфинансирани и получават два пъти повече. НЕК също получава компенсации и печели от това, че купува ток от американските централи. Така едни получават стотици милиони повече, а други плащат тези милиони. Трябва да се изчистят тези изкривявания и да се изчисти системата“, обясни Добрев и каза, че има лесен начин това да се случи.

Той недоумява защо това не се прави от служебното правителство на Румен Радев и КЕВР.

Бойко Борисов припомни, че от 1 януари не са защитени от бум на цените на тока и битовите потребители и беше категоричен, че трябват спешни мерки. Добрев допълни, че има риск от дори 40% ръст на тока за хората от Нова година.

Васил Велев заяви, че мерките, които ГЕРБ предлага ще сработят, както е било до сега и изрази огромно притеснение за случващото се с тока.

„Панически действат и сега ще раздават компенсации, които няма да стигнат. За август и септемри няма да върнат парите на бизнеса“, каза Борисов по повод мярката да се плаща от държавата част от парите на фирмите.

Пламен Димитров каза, че спешно трябва да се намери начин за помощ за бизнеса, за да няма такъв ръст на цените. „Устойчивото решение, което предлагате е по-справедливо и ще осигури стабилност на системата. Тези свръхпечалби се отчитат само от вашия модел и затова той ще успокои системата“, обяви той. „Ние затова бяхме на улицата, защото независимо от всички срещи, адекватно решение няма. Виждахме се и с президента, но ето, че няма план и не се направи Taкъв още лятото, което беше ясно какво ще се случи. Чак сега започнаха тези разговори, когато е вече късно. А можеше още лятото да се направи такъв план и според него да се актуализира бюджета. Сега вече няма какво много да се направи. Олиото и хляба дори са скочили над 50%. Така реално цената на тока удря и хората, защото поскъпва всичко“, каза Димитров.

„Това е промяната, нали промяна искаха. Ето – променят и цените в магазина“, коментира Борисов. „Опитват да затворят сега устата на синдикатите, за да минат изборите и да спечели Радев, а после не мислят какво ще стане януари и февруари и как ще живеят хората“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Синдикатите припомниха също, че няма да дойдат в бюджета и парите от Плана за възстановяване заради късното му внасяне от служебното правителство и така се отваря дупка от близо половин милиард в бюджета, тъй като неправилно тези пари са били заложени в актуализацията.

„Да мислят хората как гласуват и защо няма стабилност в държавата“, каза Пламен Димитров. „Актуализацията ще бъде след президентските избори, но хората сега трябва да чуят кой какво прави за тях и как ще бъдат защитени“, категоричен бе той.

Борисов припомни, че финансовото управление на Радев е като с шефа на НАП Румен Спецов. „Продаваш фирмата на някой циганин и дълговете изчезват. Това ще се случи“, каза той. Синдикатите казаха, че все пак остава следа от такива афери, но лидерът на ГЕРБ заяви: „Какво като остава след? Ето, че е шеф на НАП“.