Малолетният син на загиналия пилот Валентин Терзиев съди държавата

майор терзиев

Синът на загиналия на 9 юни т. г. пилот Валентин Терзиев – 12-годишният Александър, съди авиобаза Граф Игнатиево за положен, но неплатен на баща му извънреден труд, показва справка от Пловдивския окръжен съд. Става дума за 2967 допълнителни работни часа за времето от 26 май 2010-а до 9 юни 2021 г., за които летецът не е бил компенсиран с почивка. Така синът му настоява за обезщетение от 70 000 лв.

Молбата е подадена до Пловдивския окръжен съд на 28 юли т. г. чрез майката на Александър Димитрина Попова, защото той е малолетен. Със свое определение от 23 септември т. г. Окръжният съд постановява, че се касае не за един, а за множество искове, тъй като периодът на неплатения извънреден труд е дълъг, и препраща делото по подсъдност на Асеновградския районен съд.

Александър Терзиев обжалва и вчера Апелативният съд в Пловдив се произнася, че искът не е за помесечно дължими суми, а за общо обезщетение, определено към момента на прекратяване на служебното правоотношение на загиналия пилот. Така със случая трябва да се заеме Пловдивския окръжен съд, защото определението на Апелативния е окончателно.

Близки до семейството твърдят, че момчето тежко понася загубата на баща си. На погребението трикольорът, който покриваше саркофага, беше сгънат с военен ритуал и връчен на Александър.