Само в 7DniSofia.bg

ВМРО към Кацаров: Оставка! Мерките са социален геноцид

вмро

ВМРО иска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров заради провала на служебния кабинет с управлението на коронакризата и въвеждането на мерки, които от партията определят като социален геноцид, става ясно от декларация на войводите, изпратена до медиите.

„Седем месеца хаос и бездействие и за 48 часа отнемат основни конституционни права на българите. Настроиха всеки срещу всеки. Безсилие и немощ е!“, изтъкват от партията. ВМРО – Българско национално движение заявява, че не подкрепя истеричното антиваксърство, горенето на маски и всякакви подобни други истерии и антихуманен популизъм, свързани с коронавируса, но категорично се обявява против безпринципното налагане на мерки от страна на служебното правителство.

Според партията е възмутително, че с въвеждането на зеления сертификат на практика за всички социални дейности, извън домашното битуване на българите, правителството на Радев ограничава основни човешки права, залегнали в глава втора на Конституцията на Република България.

„И го прави нагло и без никакъв опит дори да проведе адекватна ваксинационна кампания в държавата. Седем месеца безсилие и почти нулева ваксинация и като резултат – рекорден брой заболели и починали. И типично по болшевишки – ограничения за около 80 процента от българите“, категорични са от ВМРО. Те предупреждават, че българските граждани се готвят да протестират срещу държавата и срещу заведения, които им искат сертификат. От друга страна заведенията се канят да протестират срещу държавата, а лекарите пък – да протестират срещу новите мерки, защото смятат, че няма да се спазват. Освен това от партията на Каракачанов са наясно с настроенията на българите, сред които неваксинирани се питат защо са дискриминирани за сметка на ваксинираните, а преболедувалите все така не са напълно обхванати в облекченията. Като резултат след обявяването на мерките вчера всички се питат защо администрацията, например, остава извън мерките.

„Честито! Настроихте всеки срещу всеки!

Ами това си е чист провал, госпожи и господа служебни министри. Имате 20 процента ваксинирани. Хората не Ви вярват. Държавата ври и кипи от антиваксърски течения, които твърдят, че неведоми сили искат да ни чипират, а Вие въвеждате зелен сертификат реално за цялата гама от социални дейности на българина без дори да сте си направили труда, между „изчегъртванията“ в държавата, да направите поне някаква работеща ваксинационна кампания. И като финал правите ваксината задължителна, за да живеят социално едва 20% от хората в държавата. Това е не просто провал. Това е социален геноцид!“, отбелязват воеводите. За потвърждение те се обръщат и към разпоредбите на Конституцията.

„Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.

(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.

Чл. 30. (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.

Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.“, цитират основния закон на страната от партията на Красимир Каракачанов. В допълнение от ВМРО прилагат интересна част от позицията на члена на националното ръководство на партията Александър Сиди, която той е публикувал във Фейсбук профила си:

„Господа Радев и Кацаров, понеже сте чели внимателно тази литература, ще перифразираме Ханчев и неговия „добър ученик“.

Мълчахте, когато умираха по десет на ден

Мълчахте, когато умираха по петдесет на ден

Мълчахте, когато умираха по сто на ден

Мълчахте и когато стигнаха двеста…

Но днес трябваше да замълчите! Защото няма да получите отличен в час по безсмъртие! Днес показахте на практика как не трябва да се управлява“, настоява Сиди. За него

решението на служебния министър на здравеопазването за въвеждане на зелени сертификати е недопустимо, както и назначаването на Стойчо Кацаров за министър на здравеопазването, защото той е доказал, че не може да управлява кризата още от първото си назначение. „Допълнително възмущаващ факт е, че той стана известен със свои изказвания срещу мерките още миналото лято, а днес е на позиция сам да определя такива. Разбирам, че в изборна обстановка не можете да затворите бизнесите, защото това не е полезно за кампанията. Но не разбирам абсурдното мълчание цяло лято. Кампанията по ваксинация беше почти прекратена, а здравното министерство измисли да подарява часовници срещу ваксинация“, припомня събитията политикът от ВМРО. За още с въвеждането на томбола с живота и здравето на хората, за да се ваксинират, е било основание министър Кацаров трябваше да си тръгне.

„Но остана! И след като мълча месеци наред и не направи нищо да овладее кризата, която започна още в началото на септември, днес обяви абсолютно неадекватни мерки. Без да се съобрази с това, че дори ако днес някой реши да се ваксинира, ще получи валиден сертификат едва след 45 дни. Без да се съобрази с това, че много хора не могат да се ваксинират поради медицински показатели. Без да се съобрази с това, че има много хора, които са преболедували, но преди повече от шест месеца, и в момента имат много силен имунен отговор и ваксината им е противопоказна. Без да се съобрази с това, че много хора са преболедували, но не са отчетени в системата. Това са само част от случаите на хора, които искат да се ваксинират или да получат зелен сертификат, но нямат тази възможност. А какво остава за онези 80 процента български граждани, които не искат да се ваксинират и не бяха мотивирани от часовника подарък?“, пита Сиди.

Затова от ВМРО настояват незабавно здравните власти да се откажат от въвеждането на зеления сертификат.

„Освен че въвеждането на такива мерки е в противоречие с Конституцията, то е и сегрегация. Сегрегация, която напомня за други времена!“, уточняват воеводите. За тях незабавната оставка на министър Кацаров е задължителна, макар и закъсняла.

„Господин президент, днес успяхте най-сетне да влезете в ролята си на обединител на нацията. Обединихте всички срещу назначения от Вас здравен министър, а от това и срещу себе си! Време е да чуете народа, защото всяка революция започва тогава, когато властта спре да слуша хората. В идващата ужасяващо тежка зима, предвид спекулативното поскъпване на цените, добавянето на допълнително напрежение ще взриви обществото. А това ще бъде пагубно за държавата“, обръщат се към президента Радев воеводите. Те изтъкват, че и по време на дебатите за зеления сертификат в ЕП българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки е бил против въвеждането на зелен сертификат, поради драстичното нарушаване на човешки права.