СКАНДАЛ: Във вихъра на пандемията хунтата на Радев взема над 45млн. от К-19-резерва (ДОКУМЕНТ)

румен радев бойко рашков

Във вихъра на пандемията от коронавирус, с която служебното правителство на Румен Радев изобщо не може да се справи и докара близо 5000 заразени и над 200 умиращи от инфекцията на ден, Министерският съвет начело със Стефан Янев ще приеме постановление на утрешното си заседание, с което ще вземе 45 049 800 лева от резерва за COVID-кризата и ги пренасочва към МВР.

Това сочи документ, подготвен за утрешното заседание на служебния кабинет.

Парите от резерва първоначално са предназначени за „непредвидени и неотложни разходи за 2021 г. по централния бюджет в частта за допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COVID-19“, се казва в документа. 7 милиона лева от тях ще отидат за охрана на границата, се казва още в постановлението.

Служебното правителство обаче е решило да даде тези пари на вътрешния министър на Румен Радев – Бойко Рашков, точно на старта на предизборната кампания под предлог, че тези пари са необходими за опазване на обществения ред и вътрешната сигурност.

Все известно е как Рашков „опазва обществения ред“ по време на избори – като тероризира избирателите, забранява на представителите на партиите да агитират за своята политическа сила и ги принуждава да подписват смехотворни и юридически неиздържани протоколи под предлог, че се бори с купуването на гласове по „анонимни“ сигнали.

Абсолютно незакономерните му действия предизвикаха вълна от оплаквания и протести от страна на гражданите, които са притиснати от разпоредената от него полицейщина. Оплакаха се и от ГЕРБ, и от ДПС.

Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ дори настоя от парламентарната трибуна Рашков да посочи какви точно сигнали са постъпили в МВР срещу техни хора за купуване на гласове. Рашков обаче, който винаги хвърля обвинения в публичното пространство, без да показва доказателства за тях, се измъкна с обяснението, че самият Карадайъ трябва да му даде сигналите от оплакванията срещу действията на Рашков, които е получил, и тогава той да ги провери. Двамата стигнаха почти до ръба на физическата разправа.

В същото време вълна от протести заради липсващото подпомагане на бизнеса заради COVID ограниченията заливат страната. Негодуванието поведоха медиците от „Спешна помощ“ и от първа линия в битката с коронавируса, които престанаха да получават надбавките от 1000 лева, давани от правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Изработените си пари с протести искат и пътните строители, но вместо да получат заплащане, получиха призовки да се явят в МВР, където да дяват обяснения защо са били на протестите. По време на самите им протести пък МВР пусна свои копои сред тях да ги разпитват дали знаят за злоупотреби на шефовете им с държавни пари.

По информация на ПИК днес се провежда заседание на правителството на Румен Радев за провеждането на изборите, което всъщност е единствената му задача в качеството му на служебен кабинет, а на него присъства и скандалният имотен крал с неизяснен произход на личните му средства Бойко Рашков.

Отнемайки държавните пари от COVID-резерва в полза на МВР хунтата на Румен Радев очевидно е решила да се захрани със средства, за да довърши преврата, започнат през лятото на миналата година под юмрука на обитателя на президентството и да сплашва гласоподавателите на политическите сили, които не го подкрепят за втория му мандат, както и привържениците на партиите, които стоят зад Румен Радев и новия му проект и така ще осуетят поредния му опит да овладее цялата власт в държавата.