Красимир Вълчев разобличи Радев по темата „Марица-Изток“

Красимир Вълчев

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев разобличи Румен Радев в позицията му за централите „Марица-Изток“. По думите на Вълчев, кандидат-президентът е казал четири заучени изречения в Стара Загора, но всъщност правителството назначено лично от Радев и управляващо под неговата диктовка прави точно обратното.

Ето какво написа Вълчев, като прилага и документи:

Румен Радев каза четири изречения по темата „Марица-Изток“. Четири изречения – четири лъжи. Те разкриват какъв демагог е той. Четири заучени изречения, които илюстрират разминаването между дела и думи. Каза ги на 5 октомври в Стара Загора, на празника на града. Повтори ги миналата седмица. Без конкретика, което само издава, че ги е наизустил. Ето какво каза:

„1. Полагат се всички усилия датата на затваряне на въглищното производство да е максимално отдалечена;

2. Марица-изток трябва да остане енергийното сърце на България;

3. Работим активно с водещи български университети;

4. Ще отстоявам въглищните ни централи, защото те дават нашата автономия, независимост“.

От друга страна ето какво предлага кабинета на Радев в крайния проект Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ):

„изграждане на централи на газ, чрез публичен търг, които ще заместват мощности за производство на енергия от въглища във въглищните региони. Изградените енергийни блокове ще са с обща нетна инсталирана мощност от най-малко 1.0 GW.“ (стр.123-124).“

„Тази инвестиция .. е стъпка …за извеждане на 1.4GW въглищни мощности до 2026 г.“ (стр. 124)“

„Въвеждане в експлоатация на минимум 2.5 GW нови мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници до 2026 г. Механизмът за финансиране е планиран с шест тръжни процедури….“ (стр. 122)

С написаното по-горе правителството на Радев на практика ни казва:

1. поемаме ангажимент за закриване на въглищните централи през 2026 г.;

2. ще разчитаме на газ, а не на въглища;

3. от 11 000 души заети в момента през 2026 г. ще останат около 500 заети;

4. фотоволтаичните централи няма да са собственост на Марица-изток;

Всичко това рязко контрастира с говоренето на Радев и правителството му. Стряскащ дисонанс. Или Радев не знае какво пише в плана на собственото му правителство или лъже. Това ли е „максимално отдалечената“ дата?

Приказките за 2038 и 2040-та година са демагогия и опит да се излъжат работещите в комплекса. „Ще ви обещая, че в смъртния ви акт ще пише 2040 год., но ще ви умъртвя през 2026 год.“. Това на практика казва правителството на Радев. Спирането на преговорите от служебното правителство за т. нар. „механизъм за капацитет“ издава какви са били намеренията му още от самото начало.

Това ли е разбирането за енергийна „автономия, независимост“ на Радев – да ни направи по-зависими от Русия и всяка газова криза да е и енергийна. Изграждане на алтернативна мощност на газ ( „алтернативна“, т.е. изключваме съществуващите) е най-лошото и от гледна точка на енергийната ни независимост – България има собствени въглища, а не газ.

Най-завършеният анализ за рентабилността и приложимостта на междинните (2025-2040 г.) и крайните (след 2040-та) технологии е направен от екип от учени от Техническия университет – София, Химико-технологичния университет и Минно-геоложкия университет. Той предлага намаляване на емисиите чрез инвестиции в хибридни горивни технологии в съществуващите централи и турбини и внедряване на инсталации за улавяне и съхранение на въглероден диоксид. Това ще позволи близо три пъти да се намалят емисиите при частично запазване на производството на енергия от въглища. Решението ще даде плавност на прехода, време за достигане на зрялост на крайните технологии (ВЕИ, водород, батерии) и запазване на енергийна ни независимост.

Министърът на енергетиката не пожела да чуе и приеме екипа от учени, въпреки че лично му предложих. Нежеланието да се запознаят с най-завършения доклад на най-добрите български учени буди съмнения, че зад служебното правителство на Радев стоят други лобистки и анти-български интереси. А в същото време Радев казва: „Работим активно с водещи български университети“. Звучи добре, но лъжа.

Кой и кога набързо реши да се правят газови мощности? Газова централа е най-лошото решение за преходна технология. То е лошо едновременно от гледна точка на енергийна независимост, поносимост на прехода и рентабилност на инвестициите. Единственият проблем, който решава, е балансирането на системата. Предложението за газови мощности на практика слага край на работата на мините от 2026 г. Означава също, че десетки милиарди лева инвестиции в мините и централите ще отидат на вятъра. Ако се приеме предложението на трите университета, ще се им се осигурят още 12-14 години период на възвръщаемост на вече направените инвестиции. Отделно, газът ще стане неотговарящ на изискванията и много вероятно нерентабилно гориво от 2030 г. Това означава, че ще дадем 2 млрд. лв. за нещо, което ще ползваме 4 години. Предложението на трите български университета е да се инвестира в съществуващите централи и турбини, като по този начин и цената на произведената енергия през транзитния период ще бъде много по-ниска.

С направените предложения на практика се закрива комплексът „Марица-изток“. Той може да остане „енергийното сърце на България“, както говори Радев, ако всички нови технологии се реализират на територията му и са активи на съществуващите дружества. Но видно от одобрения документ, който предлага правителството, на което той е принципал, се предлага нещо друго – фотоволтаичните мощности да се пускат на търгове.

Няма да има и плавен преход. За четири години ще останат 5 % от заетите. Не стана ясно с какво, освен рекултивиране, ще се занимава новото предприятие, в което ще се преназначат освободените работници и откъде ще дойдат средствата. Звучи като баламосване. Очаквам синдикатите да попитат за това.

Да не говорим за лобисткия проект за закупуване на литиево-йонни батерии, който насочва към определена компания, с която май някои „почтени“ политици са свързани.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории