Само в 7DniSofia.bg

Има ли спасение от К-19 при управлението на Радев – след стотици жертви Кацаров обяви нови мерки

стойчо кацаров

Новите COVID мерки в България включват въвеждането на зелен сертификат. На специален брифинг министърът на здравеопазването в служебния кабинет на Румен Радев – Стойчо Кацаров, обяви какво ще се предприеме.

Противоепидемичните мерки ще бъдат валидни за цялата страна и ще има толеранс преди въвеждането им.

„Мерките няма да влязат в сила от днес, така че хората ще могат да се подготвят“, увери Кацаров по рано днес.

Заповедта за новите мерки влиза в сила от 00.00 часа в сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври). Пълният текст на заповедта ще бъде публикуван малко по-късно от министерството на здравеопазването.

Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието на зелен сертификат – завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа.

Това се отнася за всички кина, театри, циркови представления, концерти, фитнес центрове, магазини тип мол и магазини над 300 кв. м., хотелите, басейните.

Преустановяват се посещенията в болници. Всички служители на старчески домове трябва да имат също зелен сертификат.

По отношение на училищата Кацаров обясни, че във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преусановени присъствените учебни занимания. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и не като цяло в страната.

Организирани екскурзии могат да се извършват само ако всички са със зелен сертификат. В офисите трябва да има работно време с променливи граници между 7,30 и 22 ч и работодателите да разпределят работата на най-малко от 50 на сто от персонала от дома, където е възможно, заяви Кацаров.