Само в 7DniSofia.bg

Епидемиолог посочи най-силния инструмент срещу К-19

980x551_1614927881

„Covid сертификатът е много силен инструмент в борбата с вируса. Сертификатът дава свободи, той не отнема свободи. Локдаунът е една много груба мярка за решаване на проблема“.

Това каза пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.
Covid сертификатът дава възможност да се вдигнат ограниченията за хората, които не са рискови за околните, подчерта лекарят и подчерта, че почти две години след началото на пандемията вече се знае много повече за този коронавирус – има високоефективна ваксина, има тестове, които много бързо, достъпно и евтино могат да кажат кой е заразен и кой – не:

„Сертификатите и тестове ни дават възможност лесно да класифицираме всеки един човек колко е опасен за околните. Хората вече се различават по степента на риск, за останалите“.

Д-р Марков посочи, че хората имат право да протестират срещу зеления сертификат, но „свободите не ни ги отнема този сертификат, свободите ни ги отнема вирусът“:

„Който не може да види, че в България всеки ден умират по близо 100 човека – една жилищна кооперация си отива от инфекция, която е предотвратима и трябва да се вземат мерки заради това, е откъснат от реалността.

Сертификатът дава свободи, той не отнема свободи, защото в началото се налагаше да се затваряме“.

Препоръката на д-р Марков е в България да бъде въведен Covid сертификати навсякъде, за да може ваксинираните хора, които не са рискови за околните, да си възвърнат нормалния живот:

„Това ще помогне да бъде ограничена инфекцията много бързо без мерки, които да засягат всички и така ще бъде избегнат локдаун. … Пробвайте във Виена да седнете в заведение без Covid сертификат – не може дори навън да е“.

Епидемиологът беше категоричен, че носенето на маски от деца в училище не би трябвало да е проблем:

„Проблем е когато децата занасят инфекцията вкъщи и рискови техни близки умират“.

По думите му, когато мерките не се спазват, накрая се стига до затваряне на училищата.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории