Кацаров не знае колко свободни К-19 легла има в болниците, но се изпусна за остри мерки

стойчо кацаров

„Днес или утре най-късно ще издам практики, еднакви в цялата страна. Ситуацията е сериозна. Тук са необходими усилията на всички хора – туристическия бранш и т.н. Прилагаме мерки, които са щадящи за хората. Не искаме хората да губят заплатите си. Но сме принудени да действаме по-остро. Не смятам, че се бавим с мерките, за времето си са адекватни“, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в сутрешния блок на БНТ.

„Животът не се движи по плана. Преценява се в конкретната ситуация, защото има разлики с живия живот“, заяви той.

„Ковид центровете са най-добрата идея, която направихме. Един час да работи една ковид зона е плюс към системата. Разбирам, че има неуредици на места и затова има оплаквания“, каза Кацаров.

„Сигнализирайте контролните органи, когато видите нередни неща. За да функционираш като ковид зона трябва да имаш подписан договор със здравната каса, за да се изписват безплатни лекарства. Рентген и клинична лаборатория има във всяка ковид зона“, добави здравният министър.

„В лечебните заведения е създадена организация за постепенно разкриване на нови легла. Към момента се върви към този план. Когато тези болници изчерпат напълно капацитета си на легла, се мисли за други болнични заведения“, добави той.

„Правим всичко възможно да не забраняваме плановия прием, тъй като ковид не е единственото заболяване. Забраната на плановите операция е крайна мярка и може да бъде наложена, но накрая, когато всички други възможности са се изчерпали. На този етап не е необходимо“, подчерта Кацаров.

„Преценката дали един пациент да бъде приет в болницата или да се лекува вкъщи винаги е съществувала. Налагаме сериозни мерки, за да не се стигне до момент, в който няма места в болниците и затова да връщат хората“, призна здравният министър.

„Днес ще поискам обяснение защо се стигна дотам една линейка да обикаля от болница в болница. Капацитетът в софийските болници не е изчерпан. Не мога да ви кажа в коя болница колко места има. Не трябва да обикалят линейките и да търсят свободни места, ще се подобри координацията. Надявам се мерките да подобрят броя на хората, които постъпват в болница“, каза още той.

„От 1 ноември миналата година досега са постъпили над 150 000 души, а починалите са 20 000. Това е едно сериозно заболяване и не бива да се подценява“, каза Кацаров.

„Възможността да се предпазим от по-леко боледуване е ваксинация. Клиничната пътека е 1400 лв. за ковид болни, в някои случаи разходите са повече или по-малко“, каза той.

„Не затъват финансово болниците, които получават директна субсидия всеки месец, независимо колко са болните. Болниците получават 85%от прихода си, независимо от извършената дейност“, заяви Кацаров.

„Мисля, че законът не позволява неваксинираните да си заплащат лечението, но това предложение съм го дал на юристите на Министерството на здравеопазването. Трябва да се стегнем като общество, за да не стигаме до такъв момент“, смята той.

„Зелен сертификат означава да си се ваксинирал, да си преболедувал или в последните 48 часа да си си направил тест. Това не важи за децата. Не съжалявам за никое решение, което сме взели до момента“, категоричен бе той.

„Апелирам към хората да спазват мерките и да сигнализират, ако видят нарушение. Ако ние всички не участваме в този процес, резултатът няма да е добър“, каза Кацаров.

„В нито един момент не съм имал чувството, че изпускам контрола. Искам да призова политическите партии към коректност. намираме се в много тежка ситуация и ги моля да се съобразяват с това нещо. Животът е по-важен от предстоящите избори“, завърши той.