Скандал в туризма! СПА хотелите искат да гушнат 2 млрд. лв.

Сийка Кацарова

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) настоява държавата да осигури в бюджета за 2022 г. по 400 лв. на човек за ваучери за нощувки и процедури за всички преминали пълен курс на ваксиниране срещу COVID-19. Това става ясно от писмо на организацията, публикувано във фейсбук страницата им, което е изпратено до премиера Стефан Янев, вицепремиера Атанас Пеканов и до министрите на туризма Стела Балтова, икономиката Даниела Везиева и здравеопазването Стойчо Кацаров.,,Позицията ни е ясна и включва само ваксинираните българи“, коментира пред TravelNews председателят на BUBSPA Сийка Кацарова. Тя не отговори защо предложението не се отнася и за преболедувалите Ковид, които реално повече се нуждаят от възстановителни процедури.

Организацията предлага ваучерите да бъдат за цялата 2022 г. и да бъдат използвани за минимум 7 дни с б нощувки със закуски, 5 процедури за превенция или профилкатика на здравето, ползвайки природния ресурс – минерални води, лечебен климат, пелоиди. Бенефициенти да бъдат всички сертифицирани по Наредба 04-14 от 9 октомври 2019 г. на Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването Медикъл/СПА и СПА обекти на територията на България. Обхватът да бъде за всички здравно-осигурени български граждани, след преминаване на пълен курс ваксиниране срещу COVID-19.

,,Български съюз по балнеология и СПА туризъм изразява своята позиция за острата необходимост от отпускане на целеви средства, чрез Национален план за възстановяване и устойчивост или чрез държавния бюджет на Република България за ваучери за здравна превенция, които да бъдат предоставяни на българските здравно-осигурени граждани, след преминаване на пълен курс ваксиниране срещу COVID-19″, пише още в писмото. Целта е подобряване здравния статус на населението, намаляване на заболеваемостта, намаляване на хоспитализацията на пациентите, понижаване разходите за здравеопазване. Освен това по този начин ще се реализира успешна кампания за стимулиране на в синацията срещу COVID-19.

Отделно ще бъдат подпомогнати балнео и СПА общините за преодоляване последствията от кризата с COVID-19. ,,Предложението е пълна глупост, безумие и не вярвам на розови сънища. Целият бранш е в колапс и трябва да се спасяваме с реални мерки“, коментира хотелиер от Велинград. Според него няма как държавата да предвиди за около 5 млн. осигурени българи по 400 лв. или общо 2 млрд. лв. през 2022 г., които да отидат основно в членовете на BUBSPA.

,,Няма как да се съгласим подобни средства да отидат в мутрите в туризма“, подчерта представител на друга неправителствена организация в туризма.

,,Това е абсурдно предложение и е нереалистично. СПА хотелите не страдат от ковид пандемията, защото имат най-добра заетост в България и нямат нужда от помощи“, каза Любомир Попйорданов, председател на Асоциацията на планинските водачи в България, който е и основател на Българската асоциация за алтернативен туризъм и е собственик на два туроператора „Одисея-ин“ и „Зиг заг холидейз“. Според него предложението няма да доведе до никакви ефекти. Освен това не може да се случи и със средствата от Плана за възстаноняване, защото ваксинацията не е част от него.

„Има други мерки за стимулиране на ваксинацията и те не са чрез ваучери за почивка“, допълни той.

Според BUBSPA „Ваучери за здравна превенция“ е конкретна и ефективна мярка, зад която стоят членовете на Български съюз по балнеология и СПА туризъм 60 юридически лица, инвеститори и собственици на повече от 100 от най-големите хотелски комплекси в България, най-големите компании – работодатели в сектор „Туризъм“.