Мощен протест на синдикатите и миньорите срещу провала на кабинета на Радев блокира София

протест

Миньорите от „Мини Марица Изток“ излизат на мощен протест-шествие до Министерския съвет заради провала на служебното правителство в енергийната политика и заплахата от масова безработица заради закриването на въглищната промишленост.

Към 12,30 ч. синдикатите и миньорите се събраха на пл. „Александър Невски“, откъдето шествието им тръгва към Министерски съвет. По данни на организаторите на място са над 5000 работещи в сектора. В действителност обаче има доста повече хора и центъра на столицата е изцяло блокиран. Към 13 часа огромното шествие от протестиращи започна да се събира в т.нар. триъгълник на властта между Министерски съвет и прозорците на Радев под президентството.

Синдикатите са категорични, че в енергетиката в България има няколко котви – ядрената централа и въглищните и без тях няма как да оцелеем. „Хората искат яснота какво се случва оттук нататък. Най големият враг на централите са цените на въглеродните емисии, при формирането на които няма нищо пазарно“, коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Колегата му Димитър Манолов от „Подкрепа“, които също са на протеста допълни, че целият проблем е, че се действа отзад-напред – говори се за затваряне на централи, а не за това какви мощности ще ги заменят. „Това, за което днес настояваме, е да има постоянен разговор и актуализация“, допълни той. Пламен Димитров подчерта, че в случая казусът изобщо не е „какво ще правят миньорите“, а проблемът е много по-сложен и многопластов. Манолов каза, че е важно закриването на работни места в сектора да става плавно и безболезнено.

За момента кабинетът има два срока за закриване на въглищните централи – 2038 и 2040 година. За днес в София е насрочен протест на миньори и работещи в ТЕЦ-овете.

На място на протеста присъстват хора от цялата страна, включително и от Словения, съобщиха организаторите. „Тук защитаваме всички, които пазят националната енергийна сигурност на България. Знаете, че в Полша не закриват, а тук закриват. Трябва да им кажем ясно, че няма да стане!“, заявиха говорителите на протестиращи на уредбата. „Улисани в предизборни битки и водейки ни 10 пъти в годината да гласуваме, днес трябва тези хора да разберат, че има по-важни за гражданите на България битки. Тук е само една представителна извадка, но ако се наложи, ще дойдем 4 пъти повече, за да не им позволим да се гаврят повече с нас“, заяви синдикалистка.

„Води се в момента напълно неясна политика. Ние искаме планове за енергийната сигурност на страната и сигурност на работнигте ни места. Ние протестираме за работата си за пореден път и няма да се откажем, докато държавата не чуе исканията ни! Ние не се вълнуваме от политическите битки, но искаме ясни отговори от управляващите в момента“, заяви председателят на енергийния синдикат в мини „Марица Изток“.

Тук съм, за да защитя правото на 150 000 българи да получават заплата и да работят. Намеренията на сегашното правителство са да затвори този бранш и това ще удари по енергийната зависимост на България. Ще засегне това над 150 000 граждани, както и ще оскъпи тока на всички български граждани, заяви на място шампионът Станислав Недков-Стъки и заяви, че ще подкрепя всички българи, които не са чути от властта.

Не може да се кланят управляващите на Брюксел, а да не защитават българите и да правят България зависима, каза още Стъки. Той бе категоричен, че от скъпия ток ще бъде засегнат всеки български гражданин, чиято сметка за ток ще скочи до небесата. „Никога няма да се откажа да защитават българските граждани, независимо кой е на власт. Ние имаме нужда от управляващи, които бранят българския интерес, а не клякат на Европа“, категоричен бе той.