Фармацевти ужасени: Търговия с грипни ваксини с изтекъл срок въртят в мрежата

ваксина, коронавирус

Ваксини за грип с изтекъл срок на годност се продават в интернет на половин цена. За това алармираха фармацевти, пише „Телеграф“.

Няколко сайта са пуснали за продажба препарата инфлувак. Той може да бъде поръчан срещу сумата от 10-12 лв., докато в аптечната мрежа цената му е между 20 и 24 лв. в различните обекти в страната.

„Към момента в страната е внесена само тази ваксина и реалната й цена е около 23 лв. Да си поръчаш ваксина от интернет е като да си поръчаш „Мерцедес“ от Алиекспрес. Хората трябва да внимават“, категоричен е маг.-фарм. Веселин Ангелов. Той е категоричен, че в София наличните ваксини се изкупуват веднага. Същото споделят и фармацевти от Бургас, където заредените количества свършиха за броени дни.

Доставки
Повечето обекти в морския град вече не разполагат с дози, в складовете също няма. Само две вериги имат останали по 3-4 бройки от препарата инфлувак, който се предлага на цена от 21 до 23 лева.

Фармацевтите отчитат повишено търсене на ваксини. „Очакваме зареждане с ваксигрип, но кога ще име доставки не можем да кажем“, казват от аптеките.

Сходна е и ситуацията в Хасково. Там в 2/3 от обектите дозите вече са изчерпани, а ново зареждане не се предвижда, тъй като интересът в региона не е висок. В Шумен пък аптеките все още не разполагат с противогрипни ваксини, но се очакват доставки. В Стара Загора също се чака ново зареждане, а в Русе, Велико Търново и Пазарджик засега количествата са достатъчни.

„Досега сме продали 15-ина бройки, като се забелязва слаб интерес у хората“, споделят пазарджишки фармацевти. Общо в аптечната мрежа за свободна продажба са предвидени около 160 000 ваксини.

Обхват
Междувременно 10 000 дози поръчани през миналата година са останали неизползвани. „Причината беше в лок-дауна и забраната за планови и профилактични дейности, заради които не можехме да извършваме имунизации както на възрастни, така и на деца“, обясни на пресконфе ренция вчера д-р Гергана Николова, общо-практикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.

По думите й българите като цяло не искат да се ваксинират и това пречи на ваксинационните кампании както за грип, така и за COVID. Въпреки това обхватът на защитените от инфлуенца над 65 г. се е увеличил от 2 на 16%. Това е в резултат на Националната програма, която осигурява безплатни противогрипни ваксини за пенсионерите.

Тя стартира през 2019 г. когато бяха осигурени 150 хил. дози. През тази пък броят на предвидените ваксини е значително по-голям -230 хил. До момента при джипитата заявка за ваксина са подали около 200 000 българи. Това обаче не променя мястото ни в Европа. Страната ни остава с най-ниския обхват на ваксинирани срещу грип.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории