Вицето на Панов е като Кирил Петков – не отговаря на конституционните изисквания за изборите

Лозан Панов

„Живея в Менорка със съпруга ми – французинът Стефан. Юни, 2015-а година тръгнахме оттук с една малка кола, две кучета и съвсем малко багаж. Основният ни багаж замина за остров Менорка, където съпругът ми купи една къща, в която живеем и до днес. Нашата прехрана сега е лятото да даваме тази къща под наем и да се грижим за туристите, които идват там“.

Това заявява по повод връзката си с България и начина си на живот кандидатката за вицепрезидент на Лозан Панов – Мария Касимова-Моасе.

Ваканционната хазяйка на остров край Майорка, която освен това е и блогърка, сама признава, че вече 6 години не живее в България и, тъй като е правно некомпетентна, явно не осъзнава, че с това признание на практика разкрива, че не отговаря на условия да се кандидатира на президентските избори. Според тълкувателно решение на Конституционния съд желаещите да заемат най високите постове на „Дондуков“ 2 трябва да са пребивавали в страната поне по 183 дни годишно 5 през последните 5 години. Блогърката Моасе сама признава, че това не е факт и се оказва в ролята на незаконния министър Кирил Петков, който е бил такъв в разрез с Конституцията като двоен гражданин.

Сега въпросната кандидатка също няма право да е кандидат за вицепрезидент по собствените й думи поради липсата на уседналост и настъпващата от това несъвместимост.

В Решение № 3 от 2001 г. по к.д. № 16 от 2000 г., във връзка с кандидатурата на Симеон Сакскобургготски тогава, е дадено тълкуване във връзка с конституционното изискване към упражняването на пасивното избирателно право. Кандидатът за президент и вице да „е живял последните 5 години в страната“. Конституционният съд приема, че “живеене“ за определен период от време в страната означава фактически и трайно пребиваване на територията на страната през повече от половината през всяка от петте години, предхождащи датата на избора.

Признакът “трайност” характеризира връзката на лицето с това място чрез установяване на лични или професионални връзки, като към този фактически критерий законът според Съда може да добави формално-юридически критерии като местожителство, адресна регистрация и с тях да се свързват различни правни последици. Що се отнася до „измерването“ на 5-те години, Конституционният съд прилага мярка, действаща в данъчното законодателство – лицето да е живяло в страната повече от половината от календарната година.

И ако на блогърката Моасе може да е простено, че не е запозната с правните норми, то подобен пропуск е напълно необясним за нейния партньор – кандидат президентът Лозан Панов. Той е висш съдия и юрист на високи позиции през целия си професионален живот. Въпросната двойка пък бе подкрепена от друг юрист, макар и с отнети права – Христо Иванов и партията му ДеБъ. И за Лозан Панов, и за Иванов да съучастват в подобно нарушение е меко казано скандално, тъй като и двамата се представят като борци за законност. Сега би трябвало да не чакат друг да го направи, а сами да сезират ЦИК за несъвместимостта на Moace и тя да бъде отстранена от изборната надпревара.

ПИК