Борислав Цеков: Лошото за Радев е, че хората може да гласуват със сметките си за ток

борислав цеков

Шефът на института за модерна политика и експерт по конституционно право разкрива какви са полезните ходове на Румен Радев след врътките на бившия му служебен министър и строител на личната му политическа сила ПП ПП Кирил Петков с двойното му гражданство.

Как ще се отрази установената истина от Конституционния съд на бъдещето на проекта „Петков-Василев“? Новите любимци на Радев и Иво Прокопиев ли са причината за разцеплението на ДБ и атаките срещу Христо Иванов, Иво Мирчев и Антоанета Цонева?

Губи ли позиции Румен Радев заради кандидатирането на проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева за „Дондуков“ 2 и накъде върви президентската надпревара?

„Няма никакво право Кирил Петков да бъде конституиран като страна“, коментира пред ПИК ТV Борислав Цеков.

„Цялата българска общественост може да види декларацията на Кирил Петков, която президентската администрация е изискала от всички кандидати за министри дали отговарят на всички изисквания, едно от които е да нямат друго гражданство“, обясни експертът.

По думите Кирил Петков е трябвало да има удостоверение за прекратяване на гражданството, подписано от канадските власти, което да влезе в сила от датата на самия акт.

„Кирил Петков очевидно съвсем целенасочено е представил декларация с невярно съдържание. Съжалявам, че един кариеризъм, едно властолюбие са накарали един човек да излъже президента на България“, обяви шефът на Института за модерна политика.

„Не мога да кажа дали са знаели в администрацията на президента и дали са извършили подобна проверка. Смисълът на подписването на такава декларация е, за да не се правят подобни проверки. Това е документно престъпление и си има наказателна отговорност. Ако говорим от страната на президента, той би трябвало да има доверие на човека, който подписва декларацията. Все пак не говорим за назначаване на чиновник. От президентството са си свършили работата документално, нататък отговорността е на Кирил Петков“, каза още доц. Борислав Цеков.

„КС решава кои страни по казуса да предоставят своето становище. Практика е всяка страна по казуса да защитава своето действие“, обясни той.

„Ако указът на президента бъде обявен като частично противоконституционен, на практика това означава, че Кирил Петков не е бил министър и е подписвал актове, без да има това право. С други думи актовете му ще бъдат нищожни. Може да се търси по съдебен ред недействителност на тези актове. Всеки може да ги атакува“, разкри гостът в студиото.

„Създава се една правна нестабилност, защото имаме един човек, който по много непочтен начин е подвел държавния глава, че отговаря на изискванията, а по същото време не отговаря на тях“, добави експертът по конституционно право.

„Кирил Петков е учредител на партия „Да, България“. Тук имаме един политически номад. Те имат една претенция, че са абсолютно нови, невинни и нямат нищо общо със случващото се в България, но това е една абсолютна лъжа.

По думите му тези икономически и олигархични кръгове, които обезпечаваха този кръг „Демократична България“, сега правят опит да създадат „Да, България 2“, която да се ориентира в центъра и да разшири ветрилото, като добави част от левия електорат.

„Около Кирил Петков става дума за един пълен политически миш-маш. Няма никакви идеи и програми. Ще накарат българския народ да намрази понятието за почтеност. Щели да взимат пример за борбата с корупцията от Уганда. Това е обидно. Опитват се да завземат нови територии, но това няма да им се получи в голяма степен“, прогнозира доц. Борислав Цеков.

„Каквото и да продължават тези, след това ще приключат. Най-вероятно ще танцуват само една зима“, допълни той. Според него тази нова формация най-много може да направи така, че да изсмуче гласове от формациите на „Има такъв народ“, Мая Манолова и „Демократична България“.

„Така наречените партии на протеста не разширяват влиянието си, просто преливат от пусто в празно или от единия джоб в другия, но няма ясна воля, която да показва, че системните партии си отиват. Ако се запазят тези пропорции, системните партии ще имат над 50% от гласовете“, разкри шефът на Института за модерна политика.

„Разпадът, който виждаме в „Демократична България“ и преливането на гласове в новата формация, няма да доведе до нещо ново. Има 2-3 поколения вече, които се родиха в началото на промените или малко преди това. За съжаление, ние виждаме как голяма част от тези поколения са лишени от житейски разбирания, норми и ценности. В името на кариеризма са готови да преминат през абсолютно всичко“, отсече той. По думите му сега тези поколения се опитват да влязат в политиката.

„Ролята на служебното правителство трябваше да е да дават една достатъчно компетентна информация във връзка с ваксинацията. Ние не виждаме такава информационна кампания от кабинета. Как хората да разберат и да чуят мнението на властта, още повече при едно много ниско доверие към властите и институциите в страната“, отсече доцентът по конституционно право.

„В навечерието на тази кампания Румен Радев беше безспорен фаворит на тези избори, като дори не се считаше, че ще има втори тур. Кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов промениха радикално тази ситуация и никой вече не поставя въпроса за балотаж. Проф. Герджиков направи много силно впечатление, но някак си увисна. Все още не виждаме реална кампания и работа на терен, но очевидно битката ще е между Румен Радев и проф. Герджиков“, коментира Борислав Цеков.

„Президентът Радев вече съвсем не е безспорен. Ежеминутно ескалиращите кризи в държавата могат да се превърнат в нещо неблагоприятно за Румен Радев. Възможно е хората да гласуват със сметкитe cи за ток“, обясни той.

За скъпата цена на електроенергията той обясни, че служебното правителство на Радев бездейства и не защитава интересите на България в ЕС.