Само в 7DniSofia.bg

Внимание! Асансьорна мафия тормози София

полиция

Мафия от фирми за ремонт на аснсьори, които тормозят софиянци разкриха ченгетата. Схемата била проста – след сключен договор с жилищен блок фирмата пращала „майстори”, които отмъквали най-скъпата част в „лифта” електромагнитната отбивачка.

Те я продавали на половин цена, а без нея асансьорът не спирал, но вратите нямало как да се отварят, което го правил неизползваем.

Входът пaк викал фирмата да го оправи, заради което тя взимала допълнителни доходи.

До разкритието на асансьорната мафия се стигнало, след като в 3 РПУ е задържан техник от фирма, който нагло заявил, че „това го правят всички колеги в столицата”.

Напоследък се въвели чиповете в асансьорите, но фирмите, които ги подържат ги поставяли и така на практика те притежавали пълен достъп до съоръжението.

Кражбите определено ставали по нощните часове, когато нямало никакво движение между етажите, разказват криминалистите пред журналист на lupa.bg.

Отбивачката е на лесно място, закрепена е с два болта, като кражбата и ставала буквално за 3 минути, а някога и по-бързо, разказват техници.

След кражба на устройството на затваряне, вратата не може да се отвори и отвътре – с едно изключение – човек, който разбира от асансьори няма никакви проблеми да излезе оттам. В електромагнитната отбивачка има електрическа бобина, на която има намотки на медна тел.

Самото устройство струва 300 лева наново, а много често след като асансьорната мафия го е откраднала, тя го монтира в същият блок и дори в асансьора, от който го е свалила.

Като се отмъкнат уредите за отваряне на няколко етажа, истинска далавера за фирмата става викането й да отстрани проблема. Обикновено на нощ „майсторите” сваляли по двайсетина отбивачки, като на вход се махали не повече от 2-3, за да им излезе по-евтино после на абонатите. 350 лева се иска от фирмата, за да монтират устройството наново, като се смята, че 50 лева са за труд, който всъщност се извършва за 2 минути.