Само в 7DniSofia.bg

Проф. Джеров: Омразата пречи да вървим напред. Връщат ни към комунизма

240593942_2601108676858627_2529931079988109492_n

Изборите наближават и страстите се нажежават с все по-голяма сила. По традиция скандалите и компроматните войни между политическите сили вземат връх в кампанията.

Хората ще трябва да гласуват за президент и за парламент. А вече са уморени от изборната серия тази година, която не доведе до нищо добро. Политиците по всякакъв начин се стремят да изместят вниманието към парламентарните избори и да го насочат към президентските. Въпреки че вотът за НС е по-важен за народа.

От ПИК потърсиха за коментар изтъкнатия ни юрист и парламентарист проф. Александър Джеров.

Интервю на Албена БОРИСОВА

-Как сте в това сложно време, проф. Джеров?

– Как да съм? Слушам от черни най-черни новини – вирусът не си отива, хората умират, увеличават се заразените и починалите, цените скачат главоломно. Страшно е. Този негативизъм, който ни обгражда отвсякъде, е ужасяващ. Понякога ме обхваща една тъга.

-Очертават се тежки избори. Очаквате ли да се случи чудо, което да нормалиризира ситуацията в страната?

– Бих се радвал да се нормализира. Да можем да се заразваме на едно читаво правителство. Никак не е полезно да висим във въздуха в това време на социална, икономическа и здравна криза.

Трябва да имаме правителство, но не на всяка цена. То трябва да бъде съставено след преговори и консенсус. Простащината, която ни е завладяла в момента, не води до никъде.

-Как си представяте следващото народно събрание? Няма ли то да повтори предишните две?

– Тези два парламента са срам за България. Стигнахме до положение, че някакви групи не могат да съставят правителство, а искат да командват. Съжалявам за хората, които гласуваха за тях, за тези партии, които се самонарекоха на промяната. Това е все едно да ме накараш мене да лекувам хора. Ами не мога и затова не се наемам.

Затова тези хора като не могат да направят правителство, да се скрият. Но те продължават да се самоизживяват като големи фактори.

Страхувам се следващият парламент да не повтори предишните две. Не дай боже за България, ако стане така.

– Партиите акцентират повече на президентските избори, въпреки че по-важни са парламентарните. Защо според вас го правят?

-Зависи кой на какво държи. Много е важно кой ще бъде президент. Видя се, че без свестен държавен глава България не върви.

В крайна сметка спешно се нуждаем от нормален човек, който да върне спокойствието в държавата.

Партиите се роят една след друга. А като погледнеш ръководителите им, нищо! Липсва култура.

Може ли да печелиш избори и да не можеш да съставиш правителството, както стана в предишното народно събрание?!

Какво е това да предлагаш на парламентарист от друга партия да дойде при тебе, да го купиш?! Това ли е промяната. Благодаря, не я искам.

– Ще имаме ли избран президент от първи тур?

-Не вярвам. При това противоборство, няма как да стане. Народът е разединен. Даже като мине покрай сградата на парламента, не иска да прочете надписа „Съединението прави силата“.

Когато си винаги анти, не можеш да искаш да бъдеш признат. За да управляваш, не може да си изтъкан само от злоба.

– В тази описана от вас черна картина има ли и светлина? Каква е прогнозата ви за следизборното време?

Омразата ни пречи за вървим напред. Може ли да – отричаш една голяма група от хора, гласували за дадена партия. И да наричаш политиците от нея „Господин Никой“.

Това поведение връща към комунистическото минало. Аз съм живял в него доста време и знам какво беше. Тогава имаше отречени хора. Какво е това? Възможно ли е да има отречени хора? Що за абсурд?

Една малка група с най-малко гласове говори от името на народа. Кои са те?

Никой на земята няма право да казва, че само и единствено той е носител на истината.