Само в 7DniSofia.bg

Карадайъ вдигна завесата за кандидата на ДПС, който ще мери сили с Радев

мустафа карадайъ

„Българският етнически модел на толерантност може да служи за пример на държавите от Западните Балкани по пътя им към ЕС.“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на конференцията за резултатите от срещата на върха ЕС- Западни Балкани, организирана от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк.

По думите му родният модел може де е основа за преодоляване на различията и решаване на тлеещите етнически конфликти и така да отвори пътя им ЕС. Карадайъ отбеляза и ролята на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в установявания на този успешен за България етнически модел.

Той изтъкна, че разширяването на ЕС е геостратегическа инвестиция за силна и обединена Европа – на общи ценности, демократично управление и защита на правата и свободите на гражданите.

В тази връзка той напомни, че именно това е залегнало и в целите на ДПС – членство ЕС и НАТО, а всички държави да се обединят в един икономически съюз, където различието се приема за богатство. Така след усилия и реформи страната ни е влязла в НАТО през 2004 година, а в ЕС – през 2009 г, когато ДПС е била част от управлението на страната.

По думите му ДПС активно е участвало в изграждането на демокрацията у нас и защитата на евроценностите, които са и техни. Карадайъ изтъкна, че все още има засегнати от репресивната машина на комунистическия режим.

Така още при създаването на ДПС през 90-те е стоял въпроса за спазването на правата и свободите на гражданите, но тогава ДПС и Доган са решили – мирно изграждане на демокрацията и без реваншизъм. Именно така по думите му в България се изградил мирен преход и то благодарение на уникалния етнически модел, изграден благодарение на Доган. По думите му активната роля на ДПС е безспорна.
Карадайъ поясни, че срещата на върха през 2018 година в София дала рестарт на европерспективата за държавите от Западните Балкани, а кризата ковид показал колко силно ЕС застава зад своите партньори.

В тази връзка той напомни заделените 3,3 млрд, лева за пандемията за страните от Западните Балкани. Тази евросолидарност по думите на Карадайъ не е еднократен акт и даде пример с плана за развитие, който ще мобилизира повече инвестиции в този регион, ще доведе до повече устойчив растеж и работни места.

По думите на Карадай обаче това трябва да върви ръка за ръка с политическите реформи, които да отговарят на очакванията на младото население. Той очаква спортните въпроси между България и Северна Македония да се решат в скоро време и да започнат преговорите на Скопие за ЕС.

Централното оперативно бюро на ДПС взима решение коя ще е кандидат президентската им двойка за изборите на 14 ноември тази неделя. Това съобщи пред журналисти председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

Той участва в конференция на тема: „Среща на върха: ЕС-Западни Балкани: Преглед и очаквания“.

Той припомни, че Централният съвет на ДПС е решил да издигне свои кандидатури и съгласно решенията на Централния съвет в неделя предстои ЦОБ и Централният предизборен щаб да вземат решенията за това кои ще са кандидатурите.

На въпрос дали е възможно кандидатът на ДПС за президент да бъде преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира: „Не противоречи на законите на физиката“.