Само в 7DniSofia.bg

Алгафари: Военният ботуш на Радев окаля БСП, по-голяма вреда на партията не е нанасяна

nidal

Режисьорът, писател и политически пиар Нидал Алгафари направи убийствени разкрития за ходовете на обитателя на президентството Румен Радев в паниката му от кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент.

Ще оцелеят ли родителката на Радев в политиката Корнелия Нинова и БСП, верните му съратници от протестите Христо Иванов и „Демократична България“, след шетнята на прокситата на Радев Кирил Петков и Асен Василев по политическия терен?

Гостът в студиото обясни, че лесно се е съгласил да стане част от Инициативния комитет зад проф. Анастас Герджиков.

„Проф. Герджиков, като символ, че е ректор на СУ, храмът на духовността в България, това, че е председател на Съвета на ректорите, това е желание какво да бъде бъдещето на България. Проф. Герджиков идва от сферата на езикознанието, важно да владееш до съвършенство българския език, отколкото да пускаш фатмашки шеги“, обясни той.

„Освен това, че е изключително красива госпожа, тя се занимава с дейности, за които се знае малко. Тя се занимава с равнопоставеността между жените и мъжете. Това е човек, тя е преди всичко майка в целия смисъл. Тя гледа към екологията, природата“, изказа се ласкаво за кандитатът за вицепрезидент Невяна Митева.

„Със сигурност тя е много жена. Тя ще представлява мъдростта преди всичко, симбиозата между тях, той ще представлява мъжкото начало. Тя е калена за това, не само от армията, а и от плуването“, продължи той.

Нидал Алгафари сподели, че са се обсъждали и имената на проф. Балтов, Симеон Сакскобургготски, но в крайна сметка са се спрели на проф. Анастас Герджиков. Освен това ректорът на СУ бил и много добре приеман в академичните среди в чужбина.

„Със сигурност онзи комфорт, в който живееше няколко месеца, че няма конкурент, вече не е така. Появи се значима фигура, която не му дава да си разиграва коня сам. Той не е сам на този терен, има достатъчно качествени хора. Искаше му се да влезе в директен сблъсък с г-н Борисов. Борисов постъпи най-правилно в ситуацията. Оказа се, че някой го биеш 24 часа и го изкарваш на ринга и му казваш да се бие с Кублат Пулев. Борисов можеше и да спечели, но би се стигнало и до сблъсъци по улиците. Затова смятам, че той постъпи най-мъдро и потърси някой качествен човек, който да бъде подкрепен от тези 800-900 000 души, които подкрепят ГЕРБ“, анализира гостът в студиото ни и призива на Румен Радев, Бойко Борисов да се кандидатира за „Дондуков“ 2.

„Да се скриеш под тогата на ректор, това е чест, дай Боже и аз да мога. Това не е срам. Много ми е интересно той къде се скри при първия му мандат в началото. Никой не знаеше за него, освен военните и летците. Изведнъж се появи една дама, която го предложи. Тя го роди, тя го създаде и той в знак на благодарност направи всичко възможно да нацепи на парченца тази партия“, допълни темата „Радев“ събеседникът на Ива Николова.

„Теза двама души цепят БСП. Ако това продължи, БСП ще спаднат още надолу и това ще стане благодарение на Румен Радев“, предрече червен крах Нидал Алгафари. И припомни, че тандемът Петков-Василев, е бил толериран през цялото време от Румен Радев.

„Нинова има много организационни грешки, които тя направи, но в тази ситуация тя нямаше друг изход. Много й беше трудно да каже, че аз направих грешка с този човек. То е ясно, че има, то е видно, че има персонален конфликт между тях. Тя нямаше как, нямаше време да излезе и да каже, че той не става и да започне да търси нова кандидатура“, посочи ситуацията, в която Радев е вкарал Корнелия Нинова и БСП.

„Те бяха притиснати в ъгъла“, заключи той И припомни, че като обяви намеренията си за втори мандат, той не се е допитал до социалистите, което било непочтено от негова гледна точка и като политик, и като човек. Освен това Радев бил окалял БСП с военния си ботуш и по-голяма вреда на партията никой никога не е нанасял.

„Ако трябва да разгледаме отношението му, къде ходи, как се изказва, какво казва ще видим, че той всячески се опитва да разбие тази партия и се опитва да ги приобщи“, съзря целта на Румен Радев.

Илияна Йотова няма полезен ход. Тя няма как да застане срещу партията си. Нейната роля сега е да мълчи и да се надява, че ще спечелят изборите, подчерта Нидал Алгафари. Той определи Илияна Йотова като политик от висша класа, който добре си прави сметката. „Ако има някой, който да може да измести Корнелия Нинова и да поеме партията, то това е Илияна Йотова“, затвори Алгафари темата с бившата телевизионна говорителка.

„Не смятам, че Крум Зарков или Иляна Йотова са единствените, които могат да атакуват първото място. Смятам, че Калоян Паргов има качества да застане на първото място в БСП“, посочи гостът ни и какво ще се случи с Корнелия Нинова и кой би могъл да я наследи начело на червената партия.

„Те са петата колона, която Радев има в БСП и това е един от начините, които да притискат Корнелия Нинова. Проблемът е, че тези от „Социализъм 21″, тези около Нинова, влизат в едни битки, без да се съобразят с хората, с тези хора, които отиват със скъсаните обувки и елечетата на партийните сбирки“, изтъкна той.

Според Алгафари, една част от хората, които се смятали за градска десница, биха гласували за Кирил Петков и Асен Василев. „Тези двамата режат много голяма жива плът от Слави, да не говоря, че стопиха Мая Манолова. Режат жива плът от „Да, България“ и БСП“, анализира той.

„Народът е залагал на кой ли не, в какви варианти. Тези хора излизат по медиите. Те сега са един вид жертви“, описа и ситуацията с новите галеници на медиите Петков и Василев.

„Много зависи от избирателната активност. Много ми е трудно да определя в момента, зависи и колко добре ще направят кампаниите си Панов и Герджиков. И Сидеров, и Луна със сигурност имат някакви качества, но няма финансовата и организационна мощ. Вероятно ще се отиде на балотаж, смятам, че първи ще е Радев, след него ще се подреди Герджиков. След това, зависи от кампанията, която Герджиков ще направи. Той има уникалната възможност да обединиш освен дясното, той е харесван и в левите страни. Май предполагам, че са му предлагали нещо и от БСП да се кандидатира. Отделно зад него застава ГЕРБ, тя е мощна, голяма партия, с ресурси. На втория тур ДПС със сигурност, но те ясно и категорично заявиха, че може да е с малко да са му помогнали на Радев, но ще направят всичко по силите си Радев да не спечели втори мандат. ГЕРБ, плюс ДПС и гласовете от десницата за Лозан Панов, тогава много е възможно на втория тур, човекът който ще победи, да се казва Анастас Герджиков“, прогнозира развоя и изхода на президентската битка на 14 и 21 ноември.

Алгафари припомни, че Бойко Борисов е много добре приет в чужбина, разпознаваем е и е познат, докато това не важи за Румен Радев. Това също можело да изиграе роля в гласуването за проф. Герджиков, който в чужбина е широко познат, особено в академичните среди.

„Със сигурност САЩ и ЕС имат една ценностна система и тази система трябва да бъде еднаква навсякъде. Това е целта, в един момент ЕС трябва да стане една обща държава. Въпросът е, че когато се влиза в такъв въпрос за Истанбулската конвенция, там трябва да стане ясно дали сме против Джендърите и дали подкрепяме домашното насилие. По тази тема трябва да се действа по някакъв начин. Затова трябва висша политика и трябва политик, който ще бъде приет добре“, каза Нидал Алгафари.

„Почти съм убеден, че първа сила ще бъде ГЕРБ. ГЕРБ ядоха шамари и бой. Бяха на колене, станаха, избърсаха си кръвта от носа и отново тръгнаха. Веднага след тях, даже малко по-добре организиационно, е ДПС. Другите всички политически формации все още са неясни. БСП са в насипно състояние, не са наясно и с Радев, те трудно биха могли да прескочат 25 народни представители, тази цифра смятам, смятам и, че ще има рязък спад. Тези двамата нови се твърди, че ще бъдат втора сила, други трета, чак майтапчии не познавам да казват, че те ще са първа сила. Първи ще са ГЕРБ, втори ще са „Да, България“. Хората около Иванов и Атанасов и зелените, те си имат техните, които не са огорчени и недоволни. Трети ще са новите, четвърти хората на Слави, вече дали те или ДПС, но ако изкарат кандидат за президент с мюсюлманско име, ще им дръпне много избиратели. Остава БСП, която отива много надолу. Предполагам, че ще е трудно да се състави правителство“, посочи той.

Нидал Алгафари заяви, че партиите трябва да узреят и да съставят кабинет, като заяви, че нормално било да направят коалиция между ГЕРБ и ДПС, които, по думите му, са готови. Оставали само БСП, които обаче рано или късно ще трябва да узреят за подобно развитие на нещата.

ПИК