СКАНДАЛ: Радев окончателно разцепи БСП – червените в кървава схватка заради новата партия

Корнелия Нинова и Румен Радев

Обитателят на президентството Румен Радев окончателно разцепи БСП по линия на червени привърженици и противници на неговата кандидатура за втори мандат.

Групата вътрешнопартийни врагове на Нинова, която се обедини в идейното течение „Социализъм XXI век“, й написа кърваво писмо заради половинчатата подкрепа за кандидатите за президент и вицепрезидент Радев – Йотова и продължаващата процедура за номинации за същите постове на БСП по места.

Освен това, Корнелия Нинова регистрира БСП за участие и в двата вида избори на 14 ноември – и в парламентарните, и в президентските, макар че, когато една партия не издига свой кандидат за президент, а само подкрепя вече издигнат, тя не се регистрира за участие в президентските избори.

Гневните на Нинова социалисти искат и незабавното отстраняване на водещия по червената БСТВ Стоил Рошкев заради призива му от нейния ефир: „Гласувайте за БСП и против Румен Радев!“.

Те контрират думите на журналиста с тълкуванието: „Всъщност това го казвате Вие, госпожо Нинова! Недопустимо хвърляйки в смут и недоумение стотиците хиляди социалисти и симпатизанти“.

Така партията реално вече се оказва разцепена от Румен Радев още на старта на кампанията за предстоящите парламентарни избори. Засега Корнелия Нинова изглежда, че удържа фронта начело на БСП, но пък хората на президента в партията не спират да я атакуват и използват всеки повод да клатят стола й.

Идеята на Радев и червените му довереници била да качат на лидерското място Крум Зарков, поради което майка му била сложена на шефско място в инициативния комитет на президента за втори мандат. По резултатите от изборите ще си проличи дали все пак Нинова ще успее да запази БСП обединена, или създадената от Радев нова партия на харвардите Асен Василев и Кирил Петков ще сложи край на лидерската позиция на БСП в политическия живот у нас, заради което много леви са му бесни.

Ето и пълния текст на идейното течение в БСП „Социализъм XXI“ в кървавото му писмо до червената лидерка Корнелия Нинова, в което я заплашват дори и с решение на следващия конгрес на столетницата за нейното отстраняване от поста:

„Вчера, само 40 дни преди изборите „две в едно“ с пълна сила лъсна позорната двойна игра, която разигравате:

По отношение на кандидат-президентската двойка Радев-Йотова:

– Цял ден в понеделник, 4-ти т.м., се въртя „новината“, че служебното правителство, разбирай Румен Радев, безпардонно гони БСП от централата на „Позитано“ 20 вместо ръководството да си признае, че безхаберно е проспало процедурата за безплатно ползване на сградата и сега партията дължи стотици хиляди лева на хазната;

– Продължава абсурдната процедура „по устав“ за издигане на кандидатури за президент и вицепрезидент по места, като онзи ден в Благоевград броят им е стигнал цели девет! Вместо да се престане с тази недостойна игра и еднозначно да се заяви пълна подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова в момент, когато става ясно, че борбата за поста Президент на Републиката ще е изключително изострена;

– Връх на безсрамието бе вчерашният „призив указание“ от екрана на партийната БСТВ: „Гласувайте за БСП и против Румен Радев! Това го казвам аз, Стоил Рошкев!“. Не, всъщност това го казвате Вие, госпожо Нинова! Недопустимо хвърляйки в смут и недоумение стотиците хиляди социалисти и симпатизанти, убедени, че трябва категорично да подкрепят Радев Йотова. Настояваме за незабавното отстраняване на Рошкев за водене на анти-БСП пропаганда!

Разбира се, че тези Ваши порочни маневри не са от днес. Един Ваш отдавнашен съратник, набеден политолог, не се спря месеци наред да ни съобщава, че „шансовете на Радев за втори мандат намаляват всеки ден; Румен Радев разбива партийната система; Радев води подривна война за унищожението на БСП; Румен Радев ще понесе отговорност за провала на служебното правителство; Радев се опита да разцепи БСП, действа като зъл гений, а не като президент; Радев прилага принципа „Подривай и владей“…. Но нали е пределно ясно, че зад тези сентенции звучи всъщност Вашият припев?

По листите на партията за парламентарните избори на 14-ти ноември:

-Нови върхове достигна авангардният метод за ,,колективно ръководство на подпис“ – наложихте водачи, все „утвърдени имена“ – т.е. със завиден актив на катастрофални загуби вече два пъти тази година;

– В реденето на листите затвърдихте процедурите на командироване на членове-изпълнители на „волята на другарката Нинова“ за утвърждаване на онези, на които имала лично доверие…

Отдавна е време да се опомните и да престанете да „Водите“ БСП от провал към провал до пълното й обезсилване и отмиране като необходима на страната водеща политическа сила! Днес за кой ли път отново отправяме към Вас този призив: Престанете и незабавно дайте път на побеждаващата стратегия и тактика за спечелване на изборите за президент и достойно представяне на предстоящите парламентарните избори!

Същевременно не си правим илюзии, че ще ни чуете и ще се съобразите с интересите на партията. Но искаме да Ви уверим, че няма да избягате от своята отговорност и за политическата дискредитация на – БСП като сила, способна да даде нова перспектива на България, и за разбитите и обезсилени партийни структури по места, в които внедрихте омразата и враждата, и за фактическата неплатежоспособност на партията, и още, и още!

С днешното ни Отворено писмо искаме едновременно да събудим волята на партийните активисти и членове категорично да отхвърлят бруталния натиск, на който са подложени, днес вече не толкова относно листи и персони, а с поглед напред, към предстоящия висш партиен форум – Конгреса, на който ще трябва да се решава съдбата на нашата партия оттук нататък! Нямаме абсолютно никакво право да мълчим и да позволяваме нейното ликвидиране!

Нужно е всеобхватно обновление! Да го направим!

ИК на ИПО

Платформа „Социализъм XXI век“

ПИК