Само в 7DniSofia.bg

Нинова чисти ударно привържениците на Радев – уволни верния му политически орисник

Корнелия Нинова и Румен Радев

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е развъртя балтията за привържениците на обитателя на президентството Румен Радев и поборници за втория му мандат с категоричната подкрепа на БСП.

Жертва на яростната й война срещу политическата й рожба на „Дондуков“ 2 е паднал един от най приближените й и верен другар на друг враг на червената лидерка-Ивелин Николов. Миналата сряда Нинова най-неочаквано го е уволнила от шефския пост на Националния политически институт „Димитър Благоев“, където самата тя го е назначила само преди месец.

Назначението било жест към Ивелин Николов, който бе изненадващо бе разкаран от шефския пост на партийното издание в. „Дума“ през август и изпратен във въпросния институт да си докара стаж и възраст за пенсия.

Преди това Николов известно време беше и.д. главен редактор на злополучното издание, след като оскандаления му предшественик Йордан Мичев го напусна. И Мичев, и Николов заеха този пост с енергичната подкрепа на тогавашната дясна ръка на Нинова, а впоследствие неин най-яростен вътрешнопартиен опонент и дори конкурент за лидерския пост на вътрешнопартийните избори.

Кандидатирането на Добрев за председател на БСП се смята за инспирирано от друг враг на Нинова – Георги Гергов, когото тя дори изключи от партията. А запознати твърдят, че битката му за първия пост в партията се е водила със задкулисната подкрепа на вицепрезидента Илияна Йотова. Точно след тези разкрития пламва вече окончателната и необратима война между нея и Радев.

Кирил Добрев е и човекът, кадрувал социалистите в първото и второто служебно правителство на Радев през тази година, довериха пред ПИК от „Дондуков“ 2. Той е и един от най-яростните привърженици на Руен Радев и пряк помагач в битката му за втори президентски мандат заедно с неговия съветник ОТ БСП Николай Копринков. Двамата се държат и като орисници на политическия проект на Радев в лицето на ПП ПП на бившите му служебни министри със спорни биографии Кирил Петков и Асен Василев, като обикалят страната и агитират да се гласува в тяхна полза на парламентарните избори, както и в полза на Радев на президентските избори на 14 ноември.

Ивелин Николов пък беше топлата връзка между Румен Радев и Десислава, тогава все още Генчева, преди старта на първата му предизборна кампания през 2016 г. Смятаният за журналист габровец редовно посядаше с тях на приказки и кафенце да бистрят предизборната стратегия на льотчика.

В момента обаче всички социалисти, които харесват Радев, са натирени, включително и от червените листи за предстоящия вот. По места в тях не могат да съберат доскорошната бройка кандидат депутати, тъй като повечето хора си правят отвод, несъгласни със спуснатите от Нинова водачи.

Ролята на сив кардинал при Нинова играе бившият шеф на младежката организация и СДС и бивш началник на кабинета на Радев Калоян Методиев, който замени Иво Христов на поста. Радев обаче го изгони от президентството, след като Методиев отиде на тузарски купон на Боровец, организиран от Нинова за тесен кръг нейни приближени, за да се черпят за избора й на лидерския пост. След този сблъсък Калоян Методиев започна открито да напада Радев, а напоследък се преизпълни и с откровена ярост срещу доскорошния любимец на Нинова, вкаран в президентството по нейна инициатива през 2016 г.

Единственият рупор на червената лидерка в защита на нейните интереси и срещу Румен Радев и битката му за втори мандат е червената телевизия БСТВ. От нея водещият Стоил Рошкев сипе огън и жупел по Радев и открито призовава социалистите да гласуват за БСП, но не и за Румен Радев, защото той е предател.

Като такъв го виждат и доста червени не само заради войната му с Нинова и подмолните му действия срещу нея и БСП, а и заради силното му желание да се отърси от руските си зависимости и да заиграе със САЩ, както тълкуват домакинството на инициативата „Триморие“, което на президентството измъкна от Естония заради предизборната си кампания преди домакините да го изловят, че е контактувал със заразени с COVID-19 и да го изгонят оттам заедно с жена му Деса.