Скандалът се разгаря: БСП отхвърли увъртанията на Президентството, иска главата на губернатора

11659289_942948745771785_4199819373813580665_n

Ще защитим правата си по съдебен ред. Това се посочва в позиция на Изпълнителното бюро на БСП във връзка с казуса за ползване на сградата на „Позитано“20 от социалистите.

БСП отстоява принципите за върховенство на закона и правовата държава. Фактите по изнесения в публичното пространство казус са следните:

1. През 2019 г. НС прие поправки в Закона за политическите партии, съгласно които парламентарно представените партии и тези преминали бариера от 1% на избори се освобождават от заплащане на наем за помещенията, които ползват. (не коментираме дали този закон е добър или лош, той трябва да се спазва).

След обнародването му, БСП продължава да плаща само режийните разходи на сградата, както повелява законът.

2. В разрез с него и най-вече без да сме уведомени, за да можем да защитим правата си, Областният управител на София начислява със задна дата недължими суми за наем и с молба от 21.05.21 г. завежда дело №5646 в СРС.

3. Отново без да сме уведомени и зад гърба ни областният управител се снабдява с изпълнителен лист за сумата от над 200 000 лева.

4. За тези действия на областния управител сме информирани от заместник областния управител г-н Софрониев, който веднага след това беше уволнен без мотиви.

5. Веднага след като разбрахме, с писмо изх. №БСП-901 от 16.09.2021 г. сме информирали областния управител за нашата позиция, приложили сме необходимите документи, доказващи, че не дължим тези суми. До днес нямаме отговор.

При тези факти, за нас остава единствената възможност да си защитим правата по съдебен ред.

Що се отнася до политическата оценка за случилото се:

Подобни кадрови назначения, като това на областния управител на София, който не уважава законите на страната, хвърлят сянка върху заявеното от служебния кабинет намерение за прозрачност и законност в решенията и действията му. Те злепоставят правителството и президентската институция.

Бързото и решително отстраняване на такива хора от заеманите постове би довело до утвърждаване авторитета на институциите.

По-рано днес от президентството излязоха с официална позиция относно тиражирана в публичното пространство информация, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа.

„Във връзка с поредната дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция уточнява, че твърденията, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа са целенасочена манипулация и част от предизборната кампания“, посочват в съобщение до медиите от „Дондуков 2“.

Изказването е във връзка с медийни публикации, че изпълнителен лист срещу БСП заради неплатени наеми за партийната централа на „Позитано“ 20 е успяла да получи държавата дни преди началото на предизборната кампания. Решението дори давало възможност на областната управа на София да изгони социалистическата партия от имота, което лансираха редица сайтове като предстояща стъпка.

Това бе опровергано веднага от назначения от служебното правителство областен управител на София Митко Михайлов.

По-късно през деня се очаква Михайлов да даде брифинг за медиите в сградата на областната администрация. Той ще се състои преди срещата на областния управител с представители на Българската социалистическа партия във връзка с наемните отношения между областната администрация на област София и БСП.