Румяна Коларова разкри двете най-важни качества на проф. Герджиков, които го отличават от Радев

герджиков

От вчера съм изкушена да дам един съвет – избягвайте агресията и негативната кампания. Това заяви пред БНТ политологът Татяна Буруджиева, коментирайки старта на президентската надпревара и рисковете от крайни междуличностни нападки. Тя изтъкна, че винаги е твърдяла, че „Радев не е безалтернативен“.

Социологът Румяна Коларова заяви на свой ред, че изборът на ГЕРБ за проф. Анастас Герджиков е правилен и логичен. Според нея той притежава качества, които го отличават от Румен Радев: „Всички онези хейтърски забележки, че той злоупотребява с авторитета на институцията, са неуместни. Да бъдеш два пъти избиран в една академична общност, означава, че вие не сте обикновен учен, а човек, който мисли управленски за науката. А управленското мислене за науката е автентичното държавническо мислене. В управленското си мислене за науката проф. Герджиков е първо визионер – той е един от архитектите на реформата във висшето образование. И второ – той е абсолютен работохолик“.

„Защо има такива гласове заради кандидатирането на проф. Герджиков за президент? Това са гласове на хора, които нямат никаква представа какво означава да бъдеш избран за ректор на Софийския университет. Да бъдеш избран за втори път за ректор, това е и признание, и възможност да работиш с хората, които са ти гласували доверие за втори път – по хоризонтала и вертикала“, допълни Буруджиева.

Румяна Коларова заяви, че с избора на проф. Герджиков „ГЕРБ наистина се отваря за гражданското общество“: „В университета има онова, което се нарича автентична свобода“.

На въпрос дали ДБ ще се спрат на Лозан Панов за свой кандидат-президент, Буруджиева заяви: „Тук има няколко въпроса. Първият – защо партиите предпочитат кандидати, издигнати от инициативни комитети. Вторият голям въпрос е какво ще се случи на втория тур… Защото вторият тур е само президентски и ще трябва да се привличат „периферии“ – само от избирателите на партиите. И при силно представяне на другите десни кандидати – проф. Герджиков, може да се получи: „Гласуваш за Лозан Панов, получаваш разцепване на електората на ДБ“.

Според Румяна Коларова издигането на Лозан Панов е свързано с „най-специфичното искане на протеста – за реформа в съдебната система“: „Това е кандидатура, която ще мобилизира едно ядро в ДБ, което ще спре отлива към новия проект на двамата министри. Оттук нататък как това ядро ще структурира втория тур, абсолютно не се знае. И не мисля, че ДБ се интересува. На всички ни е ясно, че тези избори с изключение на Радев, за всички партии са парламентарни избори. И за българите са такива. Защото трябва да се структурира парламентарно мнозинство. Но ако мислим кой от двамата кандидати за президент може да помогне за структурирането на такова работещо парламентарно мнозинство, несъмнено това е проф. Герджиков“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории