Нинова щяла да издига Герджиков за президент вместо Радев – двамата приятели от Класическата гимназия

Корнелия Нинова и Румен Радев

Коя е голямата партия, която канила за кандидат президент през 2016 г. години проф. Анастас Герджиков? Това разузна ПИК след признанието на ректора на Софийския университет по-рано днес, че е имал такава оферта преди 5 години, но е отказал, защото не е виждал смисъл да влиза в политиката. Сега мнението му е променено от хаоса в държавата и разцеплението в обществото, предизвикано от Румен Радев като държавен глава. Затова и Герджиков е решил да плати своя дал към родината си, като работи за обединението и мира.

Оказва се обаче, че е можело в България изобщо да не се стига до подобна криза, ако преди 5 години проф. Герджиков бе приел номинацията за кандидат-президент и тогава Радев изобщо нямаше да се появи на политическата сцена. Защото офертата към него е била отправена именно от БСП и лидерката Корнелия Нинова, която след отказа му, се е насочила към Радев.

През лятото на 2016 г. новата тогава председателка на столетницата е имала идея да издигне и подкрепи именно кандидатурата на изтъкнат учен, доказан в академичните и обществени среди не само у нас, но и в чужбина и така да изгради ново лице на партията. Проф. Герджиков обаче не намира смисъл да остави борбата си за връщане на реномето на СУ на този етап и отказва, което предрешава съдбата и на Румен Радев.

Сега е повече от видно, че ректорът съжалява за тази своя постъпка, заради кризата в България, предизвикана от Радев, който благодарение на него е в политиката и вече 5 месеца управлява еднолично, което доведе не само до хаос в обществото, но и в икономиката с ръст на цените, безработицата и пандемията.

Корнелия Нинова пък се е спряла тогава именно на проф. Анастас Герджиков, защото двамата са много близки от десетилетия. И тя, и той са възпитаници на реномираната Националната гимназия за древни езици и култури, по-известна като Класическа гимназия, дала на България едни от най изтъкнатите личности в съвременния обществен живот.

Още по време на ученическите си години Нинова и Герджиков се сближават и приятелството им остава силно и през годините. Затова е повече от интересно как ще постъпи сега лидерката на БСП в битката между приятеля си от младини срещу Радев, койт се опита да разцепи и столетницата, и да вземе главата на Нинова като председател.

Това стана и на последните избори в партията, когато с Илияна Йотова работиха подмолно за кандидатурата на Кирил Добрев, и при назначаването на служебния му кабинет с избора на нейни партийни врагове за министри, и чрез създаването на ПП на Кирил Петков, които са опитвали да цепят БСП с купуване на техни кадри и коалиционни партньори. Това бе разкрито и от Емил Георгиев от „Екогласност“ и потвърдено от самия Петков, а вчера ПП се събра с бивши партньори столетницата от лявото пространство.

Така, че за Корнелия Нинова е повече от ясно какви интриги за поста й плетат Радев и Йотова, а ПИК преди ден разкри и кого гласят за поста й – Крум Зарков, син на съпредседателката на инициативния им комитет Анна Заркова. Заради всичко това според социалисти никак не е изключено неофициално Корнелия Нинова и хората й в БСП да работят за успех на изборите на приятеля й проф. Герджиков, вместо на човека, който иска да им открадне партията – Румен Радев. Това личи и от вялата подкрепа на социалистите към настоящия президент, чиито служебен кабинет и министри не спират да атакуват, включително в партийната телевизия.