Само в 7DniSofia.bg

Тревожна прогноза: Цената на тока ще бъде увеличена поне два пъти през януари

еленко божков

Вследствие на увеличение на цената на газа през януари КЕВР ще бъде принудена да увеличи цената на топлинната енергия, а оттам – цената, на която се изкупува съпътстващо произвежданата електрическа енергия. Това прогнозира енергийният експерт Еленко Божков, бивш член на КЕВР, член на Стратегическия съвет при президента, в интервю за „Фокус“.

Еленко Божков обясни, че ще се наложи увеличението на т.нар. такса „Задължение към обществото“, която се заплаща от всички – и от битовите потребители, и от бизнесът.

С тази такса се компенсират премиите между пазарните цени и преференциалните цени за топлофикациите, за електрическата енергия. И оттам, като се увеличи тази такса „Задължение към обществото“, ще нараснат и сметките за електрическа енергия. Значи ще има две увеличения. Това беше потвърдено и на пресконференцията, която беше дадена в Министерски съвет, и от Иван Иванов, като той се измъкна ловко с това да не отговори на въпроса колко ще бъде увеличението, защото не се знае как и с колко ще се увеличи цената на природния газ до края на декември тази година, защото увеличаването непрекъснато нараства и продължава, подчерта експертът.

Според Еленко Божков през тази година България вече е трябвало да може да ползва азерски газ, който е значително по-евтин.

На този въпрос дължи отговор директорът на „Булгаргаз“. Това са 1,3 милиарда кубически метра годишно, които ние не получаваме. Тръбата, по която можеше да се доставя този газ, все още не е завършена. Това е връзката с Гърция. Тя се забави поради действие, или не – правилното е да се каже поради бездействието на правителството на Борисов близо две години. Хвърлиха се всички усилия, за да се завърши „Турски поток“, който също закъсняваше, беше зарязан и продължава да бъде зарязан строежът на тази връзка, която трябваше да бъде завършена – забележете – още юли тази година, посочи Еленко Божков.

Експертът обясни, че това, което може държавата сега да направи при извънредни обстоятелствата като тези, е да търси начин за евентуално ограничаване на износа.

Въпреки че сме заплашени от санкции от страна на Европейската комисия и Европейския съюз, ако ние ограничим износа. Но в същото време виждаме, че Франция ограничава износа от своите атомни централи, така че да може нейните потребители да се ползват първи от по-ниските цени от ядрените централи на Франция. Същото би могло да се направи и при нас, само че трябва да се намерят законови пътища, подчерта Еленко Божков.