Математик от БАН: Вървим към експлозия на К-19 и нов локдаун

огнян кунчев

Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев смята, че ще има локдаун от 15 октомври нататък. По думите му тръгваме си нормално лека-полека нагоре. „Да видим колко ще експлодираме“, заяви той в ефира на bTV.

Според него има 449 души в интензивни отделения, а капацитетът ни е за малко над 700. Свети червена лампа, настоя професорът и заради общия брой приети в болница. От 15 октомври до края на октомври, ще си проличи, уточни ученият.
От тази дата той очаква и новозаразените на ден да минат 10 хил. В сметките му обаче влиза и скритата заболяваемост.

Проф. Кунчев защити въвеждането на локдауни – досега при 2 големи вълни веднага щом сме затворили местата на закрито, в които се събират много хора, кривата на растеж на болестта е била пречупена. Ако нямаше тези локдауни, щяхме да имаме не 18 000 починали, а 36 000, смята той. Според него трябва да минат поне 15-20 дни, за да се види резултат от каквито и да е мерки.

Математикът показа графика с броя на заразените по месеци от началото на пандемията. Пик на заразените на дневна база е имало през септември-октомври 2020 г. и след това контролиран спад.

„От ноември броят на заразените започна леко да пада, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязък спад надолу. Това е резултат от пълен локдаун от 29 ноември. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища“, обясни проф. Кунчев.

Същевременно математикът подчерта, че не се знае колко души се заразяват и карат варианта „Делта“ безсимптомно – може би са повече, отколкото британският вариант, когато умножавахме официално откритите случаи по 4 пъти.