Колтуклиева взриви мрежата: Кирил Петков не зачита българската Конституция и личните данни

sonya-koltuklieva-1024x768-1

Интервю на Кирил Петков в “Лице в лице”: говори, както е обичайно за него – пламенно, хаотично, разпокъсано, мисълта му синкопира от тема на тема, както неопитен сноубордист скача от бабуна на бабуна, докато се забие в някое дърво, излизайки от пистата.

Ето, така опасно излиза от пистата Кирил Петков, с обясненията си пред Цветанка Ризова за “данни, получени от г-н Събев, собственик на ЕКОНТ”, на когото фирмата за провиотици на българския канадец е била клиент. И става напечено, почти прокурорско и даже няма грам глазура на почтеност…

Кирил Петков: “Водачите на листите ги познаваме лично. Това, което сме видели, в общите ни истории, те са се доказали по някакъв начин, че са почтени.

Ето например с г-н Събев, собственикът на ЕКОНТ, този човек още като бях министър дойде да ми помогне с идеи, с данни, които само той притежава от неговия си бизнес, за да напреднем в България.
Моят бизнес използва неговите услуги, знаете, когато бях с „Провиотик“, това е един от нашите партньори, с които извършвахме доставките си.

В министерство на икономиката ми показа нещо, което само той можеше да покаже: понеже около 30% от всички пакети, които се изпращат, минават през неговата фирма, той вижда икономическата активност на база на пратки.
Той ми показа данни, по област, по градове къде се случва икономическата активност и той може да го следи това от седмица на седмица.

Другото, от което аз бях много очарован, той каза: “Аз имам визия за транспортната карта на България… Ако с Асен имам възможността да предложим правителство, г-н Събев ще бъде транспортният министър.”
Като гражданка, журналистка и клиентка на ЕКОНТ, питам:

1. Г-н Петков, какви данни получихте от бизнесмена Николай Събев, докато бяхте министър на икономиката в служебния кабинет на президента Радев?
За какво използвахте тези данни?

2. Николай Събев предостави ли Ви лични данни на клиентите си, които можете да използвате за политически маркетинг на ПП “ПП”? Както е известно, куриерските фирми притежават огромна база данни с имена, телефонни номера, пощенски адреси и имейли на потребителите на услугите им.
По принцип, тези данни биха могли да влезнат в употреба за облъчване на електората с изпращане на пропагандни писма, с телефонни обаждания за агитиране на избирателите или пък некоректно да бъдат включвани хора в различни списъци. Вашата почтеност, г-н Петков, е извън всякакво съмнение, но все пак… въпросът за личните данни си остава.

3. Номинирането в аванс на Николай Събев за министър на транспорта, свързано ли е с благодарност за предоставянето на “данни, които само той притежава, за да напреднем в България”? Вашият личен напредък ли имате предвид, г-н Петков?

4. Всеки бизнесмен, на чиято фирма Вие и Линда Петков сте били клиенти, ли ще бъде предложен за министър в евентуален бъдещ кабинет на ПП “ПП”?

5. Ако само по данни за пратки съдите за “икономическата активност” в България, започвам да се съмнявам, че скъпото обучение по бизнес в Харвард си заслужава парите и усилията.

Аз, например, редовно изпращам по ЕКОНТ на приятелите си страхотни шоколади, които им нося от Париж и Лондон, но това едва ли ще се използва от Еманюел Макрон, на когото някакви шегобийци Ви оприличават, или от Борис Джонсън, който с премиерските си амбиции най-почтено закопа империята с Брекзит; за да следят “икономическата активност” в поверените им държави.

Надявам се да ми отговорите, г-н Петков, за да разсеете всякакви съмнения, че освен българската Конституция, не зачитате и GDPR!
Sincerely yours,
Соня Колтуклиева