Само в 7DniSofia.bg

Вальо Топлото успял да спаси само картините в жилището си, сега е отново милионер

вальо топлото

Героят на прехода Валентин Димитров, по-известен като Вальо Топлото е успял да спаси само картините в жилището си преди запора за милиони, който му беше направен. Сега той е отново милионер.

Lupa.bg научи, че претенции към произведенията на изкуството по онова време е имала известна в медийното пространство личност. Вальо Топлото обаче по категоричен начин отказал да се раздели с картините си.

Тогава бившият шеф на Топлофикация има много сериозни проблеми и дори не може да си позволи да плати защитата си в съдебната зала.

Именно в този период Валентин Димитров иска служебен адвокат и в съда започват истински дискусии, дали той има право на него.

С имущество и банкови сметки за милиони левове остава в момента Валентин Димитров-Вальо Топлото от челният си сблъсък с антикорупционната комисия. Оказва се, че присъдата за конфискация не е намалила същестено богатството на скандалният бивш шеф на столичната „Топлофикация“.

За голяма част от средствата прокуратурата твърди през годините, че са натрупани при афери с обществени поръчки, пране на пари и източване на столичното парно. Димитров вече бе осъден на три години затвор по обвинение в безстопанственост, заради похарчените от него 2 млн. лв. за рекламни материали и представителни разходи.

Другото, далеч по-значимо дело за данъчни афери, където цифрите на евентуалните злоупотреби са чувствително по-високи е още до под кривата круша. Според прокуратурата Топлото е изпрал над 12 милиона лева и е „спестил“ 2 млн. лв. данъци. Процесът върви на първа инстанция от 2009 г, като през това време е отлаган над 50 пъти, а краят му не се вижда. Според юристи делото може да приключи още тази година заради изтичаща давност на престъплението. Това окончателно ще даде възможност на Вальо Топлото да си харчи преспокойно натрупаните пачки.
Преди да се върне към щурите купони в компания на манекенки, Димитров трябва да се разплати с комисията по антикорупция.

След множество перипетии и оправдателни присъди, преди дни Софийският апелативен съд постанови да се отнемат от Димитров наследения от баба Цеца апартамент в София от 79 кв. с гараж и част от ливада в близко село.

От Вальо Топлото се конфискуват и суми по четири банкови сметки на стойност около 100 000 лв. В същия момент магистратите постановяват, че Топлото може да си запази останалите близо 2 млн., за който претендира комисията на Цацаров.

Става дума за 17 570 лв., 279 420 долара и 844 370 евро, открити в банкови сейфове. Самите касети са наети от млада дама, която си признава, че е действала по молба на Валентин Димитров и няма нищо общо с пачките вътре.

Това не пречи на магистратите да приемат, че по делото не е категорично доказано, че произхода на парите е непременно престъпен. За да стане това, е нужна влязла в сила присъда по точещото се повече от десетилетие срещу Топлото дело за пране на пари. Тъй като такава няма, парите не могат да бъдат конфискувани, става ясно от решението на съда.
Наред с пачките левове, долари и евро, Димитров си запазва и останалото недвижимо имущество, което така и не е предмет на делото за конфискация.