Трагедия без край: Вдовицата на подп. Терзиев вини и Каракачанов за трагедията

майор терзиев

Дни след пресконференцията на военния министър Георги Панайотов заедно със съпругата на загиналия в катастрофата с МиГ-29 военен пилот подп. Валентин Терзиев, ехото от новините, произведени от нея, не спира. След като стана ясно, че основното заключение на доклада от авиационното звено във Военна полиция за причините, довели до фаталния инцидент, е загубата на пространствената ориентировка на подп. Терзиев, вдовицата Димитрина Попова задава въпрос какво представлява тя и защо аварийният режим на машината е бил изключен, като в последната си публикация в социалната мрежа намеси и името на бившия армейски министър Красимир Каракачанов.

В телевизионно интервю лидерът на ВМРО обясни, че пресконференцията на наследника му на поста била позорна и че МО си измивало ръцете за причините за катастрофата. Попова обаче не му остана длъжна и отговори така:

„Г-н Каракачанов, никой не се е предал, а се чудя как да направя причинно-следствена връзка и с Вас и да Ви включа в случая, в качеството на отговорно лице. 5 години…., една разписана сделка на хартия (със супер добра комисионна сигурно) срещу 12 ч. нальот на пилотите. Ей, тези всички нямат срам“. Попова визира сделката за придобиването на новите изтребители F-16 от САЩ.

„Обвинявам ВВС, че се напъват да изпълняват учения, за които кадрите им не са готови, а в същото време още по-виновните и отговорни за инцидента се опитват да трупат дивиденти. Нямат ли край абсурдите?“, пита още опечалената жена. Тя се изправи в петък очи в очи срещу началника на авиобаза „Граф Игнатиево“ ген. Николай Русев, когото многократно, макар и косвено, обвини за пресилените учения на недобре подготвени пилоти откъм летателни часове.

Справка на Lupa.bg показа, че при под 180 часа нальот на американските пилоти на изтребители, те не се допускат до нощни бойни мисии, дори да са с учебна цел.