Проф. Христова: Позицията на ДПС срещу Румен Радев не е добра новина за него

Проф.-Антоанета-Христова

„В българското общество има доста смекчаване на тона към ДПС. Тази формация не може да бъде контролирана. В този смисъл позиция на ДПС срещу Радев не е добра новина за него. Това е сила, която не може да бъде пренебрегната. Позицията на ДПС срещу Румен Радев не е добра новина за него, като се има предвид, че тях никога не можем да ги преброим точно, имам предвид електората им, обясни проф. Антоанета Христова по БНТ.

Пред тях стоят два въпроса, първо ДПС още не са обявили какво ще правят. Не се знае дали ще издигнат собствен кандидат, вторият въпрос е дали имат контрол над избирателите си, имаме два парламента, в които се вижда, че има голям отлив от подкрепа от избирателите им.

Румен Радев колкото и да е харесван като президент, не е представител на цялото общество.

По отношение на ГЕРБ и това, че още не са обявили своят кандидат за президент, смятам, че има логика в тактиката да се изчаква, тъй като те в момента и са в процес на динамичност на настроението по отношение на Румен Радев. Всеки ден има динамика. Сега има малко успокояване и наместване на реалностите в ума на гласоподавателя, каза Антоанета Христова.

И добави, че забавянето е добро от тази гледна точка. Но на второ място е проблемът, че вече закъсняват, което означава, че нямат време за кампания. Значи, че този човек трябва да е много популярен, наложен, ясно дясно ориентиран, за да е конкуренция на Румен Радев. Това е пък третата причина, че са имали трудност да го издигнат, каза тя.

Радев не може да се използва, топката е в полето на ГЕРБ, ако вярват, че той е човекът, който разделя нацията. Те би следвало да имат интерес веднага да го покажат, това че не го показват говори, че те имат трудност да го покажат, което означава,че ще влезе в битка, където силите не са равни, което говори, че разположението на силите не е в полза на кандидата на ГЕРБ, каза Слави Василев.

Неспособността на българските партии да мислят в перспектива е трогателна, досега наблюдавайки ДБ как играят в лагера на Румен Радев, да търсят кандидат обединителен, или пък Румен Радев, самия факт, че отложиха, ще им се отрази на изборите. Това да нямаш кандидат, ще е губещо, смята политолога Христо Панчугов.

Има потенциал за обединяваща кандидатура срещу Румен Радев, в тези дни видяхме и появата на новата партия.

Проблемът тук е, че има нова формация, много популярна, но тя няма да има собствен кандидат.

Хвърлянето на мостове е деликатен начин и да откажеш, защото ти по такъв начин хвърляш моста, че може ида се удави тоя, на който го хвърляш. Те не отказват диалог с никой, но не могат с определени, поясни Слави Василев.

Истинската причина, поради която ДБ се бави и не посочва кандидат, е че реалното деление в обществото не е между ляво и дясно, а е между промяна и бивше статукво и понеже Румен Радев е това лице за промяна, те гледат да се закачат за него, смята още Василев.

Разделението не е толкова просто, ако беше така щяхме да сме видели правителство до сега.

Напълно забравиха партиите за избирателите, каза Антоанета Христова.

И добави по повод новия политически проект, че това ново явление има задачата да изиграе роля на център, който да завихри практично всякакъв вид избиратели срещу Румен Радев. Но въпросът е как ще ги завихриш. Нито една от партиите на промяната и новата, които са посочени като партньори в бъдеще, нямат изразени приоритети, които да са решение на проблемите, а са на база омраза ГЕРБ. За това тези хора виждат всичко в емоционални нагласи, повърхностно формирани, каза тя.

Две от партиите БСП и ДБ са изключително унизени, заради Румен Радев и ситуацията, в която ги постави. За всички ще има оттегляне на електората. И двамата им лидери не могат да изговорят формално това, което им се направи зад гърба. ДБ има много дясно мислещи хора, които виждат в Румен Радев ляво – комунизъм, така че това е разделителна линия в самата ДБ – едни, които го приемат и такива които не го.

Ако министъра на културата в ефир обявява, че ГЕРБ не са си платили и ще ги гони, това е едно, ако има доказателства, но ако е невярно, не би било добре, не е правилно да подхождаш по този начин, обясни Слави Василев.

Предизборно е това, повече от очевидно е, министърът сега чак успя да установи, че ГЕРБ не си плащат наема, той толкова беше фокусиран в НДК откакто е министър и сега забеляза. Но това ще мобилизира избирателите на ГЕРБ още повече, защото виждат опит за нападка, категоричен е Христо Панчугов.

Вчера поведението на министъра на културата беше проекция на неговата личност. Той си е такъв, той си напада без много проверки, каза Антоанета Христова.