Последни данни за уволнението на проф. Балтов

асен балтов румен радев

Новият директор на „Пирогов” проф. Иван Поромански проговори за уволнението на предшественика си проф. Асен Балтов, което предизвика възмущението на светила в медицината, пациенти и на Лекарския съюз.

„Уволних проф. Балтов за неспазване на етичните норми и трудовия кодекс“, заяви проф. Иван Поромански в интервю за бТВ.

„Когато постъпих като директор на „Пирогов“ ми беше поднесена докладна от проф. Енчев, завеждащ клиниките по ортопедия и травматология и приятел на Асен Балтов, в която той предлагаше Балтов да стане началник на операционния блок“, коментира Поромански. „Балтов отдолу е разписал съгласен – той е назначил сам себе си“, каза Поромански. Тогава той разпоредил проверка на трудовото досие на проф. Асен Балтов, където са установени множество други нарушения, заради които той бил уволнен.

„Това, което Балтов изнесе в медиите като заповед за уволнение, е заповедта да му се изплатят дните отпуск. Истинската заповед за уволнение е три страници и половина. Уволнението е направено по законовия ред. Редно е Балтов да покаже останалата част от заповедта – тази, с която е бил уволнен“, категоричен бе Поромански. Той призова Балков да покаже цялата заповед.

Новият директор на „Пирогов“ каза още, че Балтов отказал да се разпише под заповедта и очаква да я оспорва в съда. „Нямах никакво съмнение, че трябва да го уволня. Беше ми много неприятно, тъй като се познаваме отдавна, но бях длъжен да го направя“, казва Поромански.

Той е категоричен, че няма политически натиск за уволнението на Балтов.