Левски излиза срещу ЦСКА в един от най-черните дни в историята си

Левски-ЦСКА-31-1280x1032

В неделя (26 септември) предстои поредното издание на вечното дерби. В ролята на символичен домакин ЦСКА приема Левски на Националния стадион „Васил Левски“. Срещата ще започне в 16:30 часа. Това ще бъде 21-ото издание на дербито, което ще се играе през септември, пише БЛИЦ.

В деветия месец от годината „сините“ имат лек превес над „армейците“ в директните сблъсъци. Левски е записал 8 победи, а ЦСКА е с 6 успеха. Шест от двубоите са завършили при равен резултат. Головата разлика също е в минимална полза на Левски – 30:29.

Въпреки големия си брой срещи през септември двата столични гранда до момента не са играли на 26 септември. Датата обаче носи доста негативни емоции за Левски, а съответно и голяма радост за феновете на ЦСКА.

26 септември 1989 г. е една от най-черните дати в историята на участието на „сините“ в евротурнирите. На този ден е загубата с 3:4 при гостуване на Антверпен в среща реванш от 1/32-финалите на Купата на УЕФА. До 89-ата минута резултатът е 3:1 в полза на българския тим, но след това белгийците вкарват три попадения във вратата на Здравко Здравков в рамките на осем минути. Така Левски отпада, тъй като първата среща в София е завършила при нулево равенство.

Пет дни след този черен за „сините“ момент идва още един срамен резултат за тима от „Герена“. На 1 октомври 1989 г. Левски губи вечното дерби с ЦСКА с 0:5 след четири гола на Христо Стоичков и една попадение на Трифон Иванов.

Септември е месецът, който често ражда дербита за историята. За първи път „сините“ и „червените“ играят за първенство през 1951 г. и Левски печели с 2:0 в 18 кръг. Само няколко седмици по-късно „армейците“ обаче ликуват с титлата с една точка аванс пред Спартак (София) и цели 11 пред „сините“.

На 23 септември 1953 г. ЦСКА постига първата си победа над Левски с повече от два гола разлика, като бележи пет безответни попадения във вратата на „сините“. Това не само е първото издание на сблъсъка между двата гранда на новооткрития стадион „Васил Левски“, но е и първият от двата най-изразителни успеха на „армейците“ във вечното дерби. Вторият е от 1 октомври 1989 г.

Месец септември ражда и първият обрат на Левски във вечното дерби за успех с 3:2, след като е изоставал с 0:2. Това се случва на 25 септември 1976 г. До 56-ата минута „армейците“ водят след голове на Милен Горанов и Цветан Йончев, когато Кирил Миланов връща едно попадение за „сините“. Следват попадения на Павел Панов и Воин Войнов. От този момент нататък става известно и прословутото скандиране: „Хей, чуй, ЦСКА, 2:0 – 3:2!“, пише известният журналист Румен Пайташев в книгата си „Вечното дерби Левски – ЦСКА“.

На 23 септември 1994 г. Левски постига най-изразителната си победа в дербито. С един от най-силните състави в историята си „сините“ печелят със 7:1. Четири гола бележи настоящият собственик на клуба Наско Сираков, а в състава е сегашният треньор на тима Станимир Стоилов. През второто полувреме за „червените“ в игра се появява настоящият изпълнителен директор на клуба Филип Филипов.

Традицията на много голове във вечното дерби през септември се нарушава през XXI век. Единственият двубой с повече от два гола е последният, игран в деветия месец на годината. На 1 септември 2019 г. двата отбора правят 2:2. „Сините“ взимат ранен аванс от два гола, след като Станислав Иванов открива в 12-ата минута, а шест минути по-късно Найджъл Робърта удвоява. ЦСКА стига до равенството в края на мача. Евандро е точен в 73-ата минута, а две минути преди края Раул Албентоса изравнява.