Само в 7DniSofia.bg

Тотален провал за Радев и кабинета му: Шок с цените на стоки и услуги, предстоят фалити

румен радев

Цените на стоки и услуги тръгват нагоре заради непрекъснатото поскъпване на природния газ, а от там и на електроенергията.

От 1 октомври „Булгаргаз“ поиска ново увеличение на цената на синьото гориво с близо 16 на сто. Дружеството е подало заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в което предлага природният газ у нас да струва 80,28 лева за мегаватчас без такси и ДДС.

От 1 септември природният газ поскъпна с нови над 20%, след като КЕВР утвърди цена в размер на 69,40 лв./MWh.

Огромният скок в цените на природния газ и на стоките и услугите започна с встъпването в длъжност на служебния кабинет на Румен Радев. Министрите на държавния глава обаче не намериха механизми, за да опитат да попречат на рекордното поскъпване на живота у нас.

„Трудни времена чакат малкия бизнес в България. Това каскадно увеличение на цената на газа няма как да не рефлектира върху разходите на всички предприятия и ще се отрази и на крайните цени на продуктите и услугите“, коментира Елеонора Негулова, председател на Национално сдружение на малкия и среден бизнес, пред „Труд“. При хранителните стоки, това което наблюдаваме, е вече повишение между 5 и 15 на сто на цените, което най вероятно ще продължи. При услугите поскъпването ще е над 15 на сто, защото там роля имат и разходите за човешки ресурси, допълни Негулова. В сектора на услугите е важна ролята на квалифицирания персонал, а хората очакват ръст на заплатите, поясни тя.

Най-тежко предстоящата криза ще се отрази на предприятията, които не произвеждат стоки от първа необходимост, защото при тях ще има най силно свиване на потреблението. Допълнително ситуацията се утежнява и от факта, че домакинствата традиционно свиват потреблението през зимата заради по-големите разходи, посочи Негулова. По думите е това ще принуди някои предприятия да преструктурират дейността си или да спрат работа. Според нея тъй като процедурата за обявяване в несъстоятелност е скъпа, фирмите просто се водят в спряна фактическа дейност, но на практика това е скрит фалит.

Поредното поскъпване на газа ще доведе до пореден ръст на цените на тока за бизнеса, защото те са свързани, коментира Силвия Тодорова, директор на Център „Предприемачество“ в Българска стопанска камара. Няма очакване тези цени да се успокоят и да се върнат надолу, допълни тя. Увеличението на газа ще оскъпи производствените разходи, а от там и цените на крайните стоки, което пък ще повиши инфлацията. В крайна сметка всички тези процеси ще окажат натиск върху потребителите и покупателните им възможности, обясни Тодорова. Особено засегната е тежката индустрия и най-вече химическата, която ползва природния газ като суровина, а не като източник на енергия. Ще пострадат и предприятията, които си изградиха собствени парогазови централи. Вълна от фалити няма да има, но със сигурност ще има доста фирми, които ще изпаднат от пазара, посочи експертът.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории