Готвят ли се фалшификации? От ЦИК на Радев назначили външни лица на граждански договори

цик машина

Бившият премиер Бойко Борисов многократно предупреждава, че „съдията на мача е купен, машинният вот се манипулира и мачът е свирен“. Много въпроси предизвикаха тези твърдения. Изглежда, че бившият министър-председател ще се окаже прав, пише вестник „Труд“.

Прав, защото ЦИК са наели външни хора, физически лица със собствен бизнес в областта на информационните технологии, които ще имат пълен достъп до сорс кода на машините за гласуване. Тези хора имат право да дописват този код и да надграждат софтуера.

Не е ясно как точно са избрани въпросните специалисти-разработчици, нито дали са минали през проверки на ДАНС и МВР за надеждност, каквито проверки са задължителни и през тях досега са минавали всички техници, които имат достъп до машините за гласуване.

Засега са наети четирима специалисти на граждански договор – Тодор Цветанов Цолов, Пламен Желев Желязов, Александър Недялков Кирков, Румен Гошков Богдански. Първо те ще минат обучение в „Смартматик“. В обществената поръчка е записано, че трябва да придобият компетентност за ниво на услуга Трето.

Това означава да могат да извършват „отдалечени
софтуерни консултации за срока на гаранционната поддръжка от производителя “Смартматик Интернешънъл холдинг Б. В.“ на специалисти разработчици, посочени от ЦИК по модифициране на приложението, обучение, документация И процедури с цел придобиване на способност за автономно управление и модифициране на софтуера за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс (ИК), без намеса на доставчика и производителя от ЦИК.

Т. е. те ще бъдат „очите и ушите“ на ЦИК, в което няма нищо лошо. Експерти коментират обаче, че лошото започва веднага след доброто намерение на ЦИК да си осигури независимост от доставчика на машините. Започва с назначаването на специалистите-разработчици на граждански договори, което ги освобождава от всякаква отговорност. Няма обяснение защо тези хора се назначават към ЦИК, а не към държавната фирма „Информационно обслужване“, която е част от изборния процес.

В мъглявина е и начинът, по който са подбрани експертите. Ясно е само, че се обогатява практиката, създаваща условия за фалшифициране на вота. От ЦИК обясниха, че експертите са им препоръчани от „Информационно обслужване“ и от Държавна агенция „Електронно управление“.

За първи път подобни експерти бяха наети за предварителните избори за Народно събрание на 11 юни, но опитът завърши с фиаско. Става въпрос за Атанас Шарков, който се оказа активист на “Да, България“ и съветник на служебния премиер Стефан Янев. Той бе нает от ЦИК като консултант за машините. Гражданският му договор беше прекратен набързо през юни, а от ГЕРБ изразиха съмнения за негова намеса в изборния процес.

Любопитен факт е, че същият Атанас Шарков е бил съдружник с назначения неотдавна за специалист разработчик Пламен Желязов. Те са имали обща фирма “Омега мениджмънт” АД. Пламен Желязов е собственик и на „Невроника“ ЕООД, на “Индустриални системи и системи за сигурност България” и на „Лион технолоджис“.

Другият експерт на граждански договор с ЦИК Александър Кирков е съдружник в три технологични фирми – „7Д сървисис“ ООД, „Кибер био“ ООД, „Моята кола“ ООД и едноличен собственик на още една – „Лион технолоджис“ ЕООД, като е управител и на четирите, сочи справка в Търговския регистър.

Тодор Цолов е мениджър в българския клон на американската ИТ компания „DXC Technology“. Преди това е работил в „Hewlett Packard“, „Vivacom“ и др., показва информацията в неговия профил в социалната мрежа за делови контакти LinkedIn.

Румен Богдански няма участия в дружества.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории