Доц. Сарийски бие тревога: Очаквайте инфлация с двуцифрени темпове до края на годината

cf5368d1eed197599831efbb98b14d44

„До края на годината инфлацията би трябвало да достигне двуцифрени темпове“. Тази прогноза направи пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН.

Той подчерта, че компонентите, които се включват в един краен продукт – труд, енергия, суровини, наеми, транспорт – са нараснали спрямо август миналата година с двуцифрени темпове:

„При суровините нарастването е около 20%, при енергията по официални данни нарастването е около 14%, при труда също е 14%, транспортът нараства с около 1/6 спрямо миналата година. Това, което се получава на входа за извършването на един завършен продукт, увеличава своите цени с около 1/6“.

Според доц. Сарийски е въпрос на време това поскъпване да се отрази на крайните продукти, т.е. и при крайните продукти да се видят двуцифрени темпове.

„Ако не до края на годината, в началото на следващата ще бъде отчетена реалната инфлация“, смята той.

По думите на икономиста не е случайно съвпадението с началото на предизборната кампания в страната с публикацията в германския седмичник „Шпигел“, посветен на България и шансовете ѝ за присъединяване в еврозоната:

„Фактите са доста тенденциозно представени и в никакъв случай подходът не е обективен. … Черният ПР е нещо, което е съвсем нормално, когато започне предизборна кампания, като първата работа на всеки кандидат за властта е да покаже, че другите партии са по-големи маскари от него. … За тази статия няма никакъв конкретен информационен повод. Тези неща са известни от години – известно е, че в България има лоши кредити, че има проблеми с корупцията“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории