Само в 7DniSofia.bg

Бизнесмен бие камбаната: Губим по 40 000 работници на година

2016-Nov-Vasil_Velev_Photo

„Ние ще продължим да губим през следващите години по 40 хиляди души на пазара на труда. Няма проблем за хората. Хората няма да стигнат. Бизнес средата у нас се влоши допълнително”, алармира пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Настояваме за свикване на Националния икономически съвет, допълни той.

За месец август на пазара на електроенергия ден напред България е с втората най-висока цена, за септември е обратното – ние сме с втората най-ниска цена след Полша, уточни Васил Велев.

Цената на тока за бизнеса на борсата в единия от дните е била близо три пъти по-висока от прогнозната пазарна цена на КЕВР, 270 лева е струвал мегаватчас усреднено за цяла седмица, поясни Велев. Искаме равни условия с останалите бизнеси в Европа, такива равни условия не получаваме, подчерта той.

„Над определен праг в Европа се компенсират бизнесите. При нас е обратното – цената на дребно за бита е по-ниска, отколкото е цената на едро за индустрията. Средно това съотношение в Европа е обратното.“ „Новите политици в „Марица Изток“ обясняват как ще запазят комплекса. То е вредно да се запазва, за самите работници там. Той не трябва да се запазва“, коментира Велев в предаването „Неделя 150“.

Трябва да има цялостен план за прехода, посочи той и очерта варианти за замяната на въглищните индустрии с фотоволтаици. Според него има риск да се изгуби европейско съфинансиране за този преход, ако Планът за възстановяване продължава да се бави. „Малко бодро е изказването – няма риск от загуба. Има риск.“

Предстои да излизат в пенсия по-многобройни кохорти от хора, а влизат на пазара на труда такива, които са двойно по-малки по численост, заяви Васил Велев по повод опасенията от загуба на работни места при закриването на въглищните индустрии.