Плевнелиев съсипа „проекта“ на харвардците: Чист популизъм, зад който стои Радев

румен радев

Аха, Харвард! Ние имаме в САЩ една поговорка, че зад всяка криза се крие един възпитаник на Харвард. Така президентът Росен Плевнелиев (2012 2017) коментира влизането в политиката на двамата „харвардци“, цитирайки думите на висш американски политик.

„Аз съм разочарован от два аспекта на техните намерения. Защото каквито и добри намерения да имат, важни са резултатите. Аз разбирам – да бяха излезли – имаме идеи за промяна, да вървим напред. Но когато по този начин, в последния момент, с всички съмнения, за задкулисното поведение за купуване на партии – това не е по харвардски, по-скоро балкански“, отбеляза пред Нова телевизия Плевнелиев.

Той бе категоричен: „За мен е безспорно влиянието, както и връзките с президента Радев. Не може днес да спазваме, утре да не спазваме върховенството на закона. Защото тези, които не го спазват, не са демократи. И да, Румен Радев не е демократ, защото не спази Конституцията, в която се е клел“.

„Излиза президентът на България – правят проверка на негов съветник, който е взимал едни пликчета. Аз питам – защо не съдейства? С високо вдигнат юмрук иска оставки. Но това не е демократично“, заяви още Плевнелиев.

Според него новият политически проект е „популизъм“: „Не може с леви цели да постигаме десни интереси. Или си десен, или си ляв политик. И да, те ще се позициониран в ляво-център“.

„Заявката е ясна-Христо Иванов избра да играе с Румен Радев. ДБ, партията на Кирил Петков, евентуално Мая Манолова, но ако не им стигнат гласовете – ще трябва да управляват с БСП. Честито на дясномислещите хора в България!“, заяви бившият президент.

Росен Плевнелиев изтъкна, че той има много честни отношения с всички в ГЕРБ и отбеляза, че разговорът му с Бойко Борисов е бил откровен. „Аз не съм активен политик, активен гражданин съм. Много искам България да влезе в еврозоната. Но Румен Радев не е споменал тази думичка и вече сме изостанали драстично“, отбеляза той.

Плевнелиев сподели, че ГЕРБ имат много кандидатури, които биха могли да се противопоставят на недемократа Радев. „Но на мен ми се ще да видя някой, който е обратното на Радев мъдър, спокоен, някой, който да лекува – обществото, да е дипломат, доказан политик – човек, на когото българите да повярват. Да сте видели някой от европейските президенти да е вдигнал юмрук и да руши конституцията?“

„Кой да инвестира в една държава, на която президентът ежедневно казва, че се управлява от мутри?“, допълни той.

За спряганите президентски кандидатури на проф. Балтов и проф. Мутафчийски, той заяви: „Имам честта да познавам и двамата, те са най-доброто, което България има“. Плевнелиев изтъкна, че в най тежкото време – първите месеци на пандемията и битката с коварния вирус ген. Мутафчийски е бил достойно на професионалния си пост. „Пандемия – какво прави ген. Радев? – Крие се. Година и половина не свика КСНС. Кой би бил по-добрият президент на България?“, попита Росен Плевнелиев.