Само в 7DniSofia.bg

Пенсионерите ликуват, чака ги невиждано увеличение

пенсионери пари

Заръката на президента Румен Радев към всеки един член на служебното правителство беше да запази своя неутралитет, да бъде далеч от политическите партии, да изпълнява своите задължения и да може да подготви едни честни и справедливи избори, да минимизира купения вот, така че да се проведат през ноември месец избори 2 в 1. Това обясни в студиото на „Панорама“ по БНТ Гълъб Донев, вицепремиер и служебен министър на труда и социалната политика.

Разбира се, че това което се случи с актуализацията на трите закона в НС приличаше по-скоро на предизборна кампания, отколкото на един смислен парламентарен дебат, призна Донев.

За голяма част от българските пенсионери това е единствения доход, който получават. 47% от българските пенсионери живеят в риск от бедност и социално изключване, обясни социалният министър.

Пенсиите средно ще се вдигнат с 14%, категоричен е Донев. Актуализацията на ДОО беше направена така, че да бъде гарантирана финансовата стабилност на системата, подчерта министърът.

По думите му, до 600 лева ще е ръстът на средната пенсия до края на годината.

Според Донев, има няколко фактора, които влияят на безработицата:

На въпроса дали докато са управлявали, Кирил Петков и Асен Василев са правели партия, Донев отговори с „мисля, че не“. „Публичните им действия по нищо говореха, че правят партия. От мое име давам пълна гаранция, че хора, които участват в управлението на държавата и на някакви постове, по закон не могат да участват в управителните органи на партии“.

Няма списък за уволнения в държавата, аз поне не съм виждал такъв, категоричен е Гълъб Донев в отговор на въпрос за уволнението на проф. Асен Балтов от „Пирогов“.