Само в 7DniSofia.bg

Валерия Велева: Откъде имат пари Кирил Петков и Асен Василев, за да купуват цели партии?

кирил петков асен василев

Докато са били служебни министри Кирил Петков и Асен Василев потърсили за среща лидера на ПК „Екогласност” Емил Георгиев, отишли в неговия офис и директно му предложили „Екогласност“ да стане част от проекта им срещу депутатски места. Няколко пъти изрично подчертали, че те ще финансират всичко, дори и цялото ръководство на формацията, върху която поискали пълен контрол. Петков и Василев обяснили на Емил Георгиев, че зад проекта им стоят хора от президентската институция, давайки да се разбере, че става въпрос за секретаря на държавния глава – Николай Копринков….

Да слушаш разказа на Емил Георгиев в ефира на БНТ как едни наперени харвардски бизнес-момчета искали да купят 30-годишната му партия, беше шокиращо. Мислех си, какво ли ще отвори Кирил Петков и как ли ще завоалира тази среща.

Дълбоко съм се излъгала. Без никакво притеснение, напускайки днес Министерството на икономиката, за да се хвърли в дебрите на политиката, Кирил Петков призна за разговорите си с „Екогласност“.

И не само това, безпардонно обяви целта на заниманието си: „Опитахме се да вземем „Екогласност“ от „БСП за България“!

Такова нагло политическо признание за придобиване на една партия от физическо лице под шапката на президента на републиката в България никога досега не е правено! Държавен глава да позволи негови служебни министри да правят партия заедно с негови съветници и секретари – това не би минало през главата нито на Първанов, нито на Стоянов, нито дори на Плевнелиев.

Използвайки евфемизъм, Кирил Петков даде и странна формулировка на предложението си да „купят“ ПК „Екогласност“: „искаме пълно доверие върху партията“, но с пояснението – без да имаме обща идея с нея. И като капак на всичко това влизащият с президентски импулс в партийното строителство харвардски възпитаник обяви, че мотото на новия проект ще е „почтеност“, че ще търсят хора като тях – с „високо ниво на почтеност“, а „нивото на почтеност ще бъде да се докажат откъде са средствата“.

Чудесно казано! Публиката в България е петимна да чуе, че най-после на политическата сцена ще се качат почтени млади хора, които безрезервно ще отдадат силите за благото на народа, както казваше навремето Жорж Ганчев.

Само че!

Има едни въпроси, които блъскат в главите ни след снощните разкрития на „Екогласност“ и днешното потвърждение на Петков.

И те могат да се разделят в три категории: финансови, политически и морални.

Първо, ФИНАНСОВИТЕ:

– Откъде Кирил Петков и Асен Василев имат такива огромни средства, че да са в състояние да купят цяла партия, да градят ударно структури на новия си проект и с неподозирано разточителство да финансират предизборна кампания?

– Как ще бъде доказан произходът на тези средства?

– Партийно-строителният размах на двамата бивши министри означава ли, че за партийния им проект са отклонявани държавни средства, след като усилията им, докато бяха в изпълнителната власт, бяха насочени изключително агресивно към овладяване на няколко големи финансови ресурса – Българската банка за развитие, Фонда на фондовете, Държавната консолидационна компания“?

– Верни ли са съмненията, които се прокрадват в много медии, че съветници на президента Радев обикалят държавните структури в страната и „пълнят куфарчетата“ за новата партия и за президентската му кампания?

– Ще се сезират ли НАП, ДАНС и Прокуратурата за думите на Емил Георгиев, че двама министри са му предлагали да „купят“ цялата ПК „Екогласност“?

Второ, ПОЛИТИЧЕСКИ:

– Кирил Петков признава, че хора от президентството стоят зад техния проект. Кои са те? Каква е тяхната роля в реализацията на новата партия? Те със или без знанието на Радев са подпомагали проекта? Ако Радев е знаел, защо не го призна досега, ами шикалкавеше? Ако не е знаел, трябва веднага да изхвърли тези хора от администрацията си, които са си позволили да се занимават с партийно строителство и по този начин да го злепоставят!

– Какви ще бъдат последствията за Радев? Това признание на Кирил Петков е самоубийствено за двамата новопокръстени партийци и тежък удар върху президента Румен Радев. То е потвърждение, че под шапката на най-висшата държавна институция, призвана да бъде обединител на нацията, се прави политически проект, насочен срещу всички останали партии. Президентът директно е уличен от министрите си в нарушение на Конституцията. Петков и Василев също са нарушили Конституцията, правейки партия, докато са служебни министри и използвайки държавен ресурс за това.

– Какво е участието на секретаря на президента Николай Копринков в строителството на новата партия? Възложена ли им е задача – да бъде разбита БСП и унижощена Корнелия Нинова, каквато цел е поставил Копринков пред Емил Георгиев?

– Какво е участието на фамилията на изявения червен функционер Тодор Модев, бивш областен управител на София, дългогодишен общински съветник в СОС? Неговият син Иван Модев, като съветник на образотателния министър, е присъствал на разговорите за „покупко-продажбата“ на ПК „Екогласност“. Това в БСП знаят ли го?

– Как Петков и Василев ще обяснят на БСП, че не „бракониерстват“ в структурите им, след като са искали да купят „Екогласнаст“, как ще обяснят на обществото, че Радев не стои зад партия, която се опитва да „краде“ от червения електорат, на който той разчита за втория си мандат?

– Как Радев ще отговори на въпроса – защо скри, че в покоите на президентството се ражда нова партия, насочена срещу БСП? И това не е ли предателство срещу БСП, срещу лидера на БСП, който го направи президент?

– Президентът заяви, че „не подкпепя партии, а ценности“. Ценност ли е политическият рекет, който негови министри са се позволили спрямо партиен лидер?

Трето, МОРАЛНИ:

– Защо Кирил Петков така брутално излъга обществото? През цялото време докато бе министър, той твърдеше, че не се занимава с политически проекти, а днес призна за срещата си с „Екогласност“, на която е обсъждано именно строителството и участието на новата партийна формация в изборите. Това е ПОРЕДНАТА ЛЪЖА на Петков, след лъжата за гражданството му (което още не е изчистено като проблемu), след лъжата, че ще докара немски инвеститор за производство на електромобили у нас, а се оказа, че това са фалирали албанци и Кирил Домусчиев, на които той бе готов да даде 34 милиона лева държавни пари…

– Когато излъжеш толкова много пъти и за толкова важни неща, как е възможно да говориш за почтеност? И може ли ЛЪЖАТА да бъде стартовият импулс на един политически проект, който гръмко се афишира като „Промяната“?

– Признанието на Кирил Петков, че за проекта им ще се търсят хора като тях, означава ли, че те също се бъдат такива „лъжци“?

– Почтено ли е да се опитваш да купуваш чужда партия, дори без да изповядваш нейните идеи, само и само, за да я използваш като трамплин за влизане в парламента?

– Почтено ли е да купуваш коалиционен партньор на БСП, след като знаеш, че БСП е издигнала Радев за президент и вече е обявила, че подкрепя намеренията му за втори мандат?

– Човек, който не спазва Конситуцията, може да ли да участва честно в политиката?

– Това ли е новият начин за правене на политика? „Българската обществено-политическа система има нужда от сериозно освежаване, от нови субекти, нови партии, нови лица и нов начин на правене на политика“, заяви председателят на Статегическия съвет на президента Радев проф. Александър Маринов. Покупко-продажбата на партии изповядва ли се като политически принцип в президентството и лично от президента Радев?

Дръпването на завесата, зад която се видя истинският облик на новите партийци-рекетьори, изкласили в тайните кюшета на президентството, е огромен политически скандал. И то на старта на предизборната кампания. Във всяка европейска държава такива измамници биха били изхвърлени на часа от политическата сцена.

У нас обаче е обратното – никой не им задава тези въпроси. Медиите са като омагьосани. А публиката възторжено им ръкопляска.

Защото българинът е петимен за месии. Дори и те да не са истински!

Валерия Велева: Епицентър.бг


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории