“Алфа Рисърч“ със съкрушителни данни за Слави и Мая, вещае изненади на вота 2 в 1 (ТАБЛИЦА)

гласуване

Отлив на избиратели от ИТН и ИБНИ улови проучване на социолозите от „Алфа Рисърч“ в края на живота на 46-ия парламент. Едва съответно 57,9% и 56% от избирателите на двете „протестни партии“ изразяват готовност да повторят вота си.

Тенденция, която се наблюдава от проучването, показва, че мнозинството от избирателите заявяват готовност да подкрепят същите партии както и през юли. Всяка от тях търпи и различна степен на отдръпване на симпатизанти, което отваря пролука за нови политически проекти. 29 на сто смятат, че следващият парламент би работил по-добре, ако в него влезе проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, 20 на сто считат, че така ще се увеличат разногласията между партиите на протеста, а всеки втори се затруднява да прецени. Общият извод е, че има множество неизвестни за това как ще гласуват избирателите и каква ще бъде предстоящата кампания.

Социолозите наблюдават и висока критичност към работата на партиите в 46-ото НС. Огромното мнозинство споделят неудовлетвореност от дейността на новите (протестни), и на системните партии. От трите разглеждани от 46-ото Народно събрание законопроекта актуализацията на бюджета получава най-висока обществена подкрепа. Макар и по-ниско, преместването на Бюрото за защита на свидетели към Министерство на правосъдието и закриването за специализираните съдилища също срещат обществено одобрение. Цялостните очаквания към следващия парламент обаче са сериозно разколебани, сочи анализът на „Алфа Рисърч“.

Според данните у хората има тревожност за ситуацията в предстоящите месеци. В най-голяма степен са притесненията за икономическата ситуация и доходите. Всеки трети изразява безпокойство и от невъзможността да се излъчи редовно правителство. Състоянието на здравната система в настоящата вълна от COVID-19 тревожи една четвърт от хората.