Скандал взривява Пирогов след поредната афера на новия шеф-парашутист на Радев! (ДОКУМЕНТ)

222579586_4250933721617197_6799427012074867676_n

Страхотен скандал взривява най-голямата болница в България „Пирогов“ след поредната безобразна афера на новия й директор Иван Поромански, назначен там от кабинета на Румен Радев. Лекарите са шокирани, че именно човекът, който си е писал огромни заплати от по близо 30 бона месечно и е прибирал стотици хиляди левове бонуси, сега си позволява да екзекутира медицинско светило като проф. Асен Балтов.

Припомняме, че вчера Поромански уволни хирурга ортопед без никакви мотиви и незабавно, съобщавайки му това минути след като е оперирал двама пациенти. Вендетата срещу него се случва покрай съмненията, че може да бъде поканен за кандидат-президент и да стане опонент на Румен Радев.

По този повод медици от „Пирогов“ припомнят, че отдавна са известни липсата на уважение към Поромански от страна на работещите в болницата, както и на необходимите качества и авторитет да ръководи най-голямата в страната спешна клиника. Причината, че преди да се прочуе със сталинистките си методи, типични за болшевишката власт на Радев, бившият шеф на септичното отделение се е изложил чутовно в скандал с бонуси за стотици хиляди левове. Той прибирал сам допълнителните средства, спечелени от отделението му, вместо да ги разпределя на екипа, както правят всички завеждащи.

От документ от още преди два месеца, когато Радев го инсталира за директор на болницата, става ясно, че той е получавал трикратно по-висока заплата дори от шефа на болницата, а още по-скандалното е, че той сам е определял размера й. Преди обаче порочната му практика да бъде стопирана именно от изгонения вчера от него проф. Балтов преди 2 години.

Поромански е прибирал в някои месеци по 29 000 лева, а за 2019 г. с написаните от него самия бонуси е гушнал над 221 000 лв., става ясно от справката за доходите му!

„Скандалът се разрази в края на 2019 г., когато се видя от общата справка, че той е най скъпоплатеният лекар в цялата болница. Взимал в пъти повече от директора проф. Балтов, че даже и от светилото в неврохирургията проф. Габровски!“, разказаха медици в сигнал до в. „Ретро“. По думите им в отделението на Поромански не били толкова учудени от размера на възнаграждението му, тъй като виждали как живее, а и знаели по какъв начин като шеф на клиниката еднолично разпределя бонусите под формата на допълнително материално стимулиране.

„Всеки шеф на клиника сам решава как да бъдат разпределяни ДМС-тата на екипа. Обичайната практика е да има за всички, а лекарите да получават еднакви суми. При нас обаче не е било никога така. Тлъстият пай отиваше за Поромански и в справката, която ви изпращам се вижда, че от октомври 2018 г. до ноември 2019 г. той е взимал между 15 и 30 000 лв. всеки месец, които сам си е писал“, уточняват медиците.

За порочната практика е било наясно едно лице – директора по икономически дейности Лучия Добрева, която отговаря именно за преглед на въпросните ДМС-та и разпределението на бюджета ПО КЛИНИКИ, ТЪй като медицинският директор по онова време – проф. Балтов не отговаря за това. В края на 2019 г. обаче огромните суми правят впечатление и на изпълнителния директор и той поставя въпроса на финансовия съвет. Изведнъж тогава тлъстите приходи на Поморански секнали и скандалната му практика била прекратена.

„Сами може да си направите извода защо именно той е човекът, който силно мрази проф. Балтов и с радост зае мястото му, а сега го изгони. Просто никой друг в болницата нямаше как да се съгласи на подобно предателство и безчестие, както и слугинаж на Кацаров и Радев. Балтов обаче секна далаверата на Поромански и сега той си отмъщава. Тогава пострада от скандала и Лучия Добрева и сега се говори, че двамата са в комбина“, разкриват още медици в сигнала си.

От изпратената справка пък е видно, че назначеният от кабинета на Румен Радев за шеф на „Пирогов“ Поромански доста е прекалявал с прибирането на той е взел общо малко над 68 хил. лв., а през 2018 г. изведнъж прибира двойно повече. Това явно му дава кураж да продължи и през цялата 2019 г. да си надписва огромни бонуси под формата на ДМС и месеци поред взима над 20 000 лв., като през август за отпуската си е написал дори 29 000 лв.! Така за цялата 2019 г. е гушнал от бюджета 221 683 лв. държавни здравни средства в джоба си. За 2017 г.

Скоро обаче далаверата му е спипана от ръководството и започва да получава двойно и тройно по-малки суми, колкото взимат и останалите шефове на клиники. Само може да се гадае какви бонуси ще пише сега на себе си като директор, както и ортачката си Лучия Добрева.

ПИК