“Юмрукът на Радев, насочен към Борисов, се стовари върху всички. България рухна“

xl_георги_марков_герб

Все по-ясни са знаците, че служебният икономически министър на Румен Радев – Кирил Петков, ще прави своя партия. В същото време, след цели 3 седмици протакане, Конституционния съд допусна по същество разглеждането на жалбата на ГЕРБ за противоконституционност на указа на Радев за назначаването на служебния кабинет „Янев“, заради двойното гражданство на Петков.

По тази и други актуални теми от последните дни у нас и по света, агенция ПИК потърси за коментар бившия конституционен съдия Георги Марков:

-Г-н Марков, преди няколко дни Конституционния съд допусна делото за разглеждане по искането на депутати от ГЕРБ за отмяна на указа на Румен Радев в частта, с която е назначил в служебното правителство Кирил Петков. Прави впечатление, че съдът е дал едномесечен срок на страните по делото да дадат своите становища. Не е ли дълъг този срок с оглед простотата на казуса?

-Направо можем да кажем, че Конституционния съд – помилва Кирил Петков! Първо, делото отлежа над 3 седмици, беше допуснато за разглеждане по същество на 9 септември-денят на социалистическата революция, и наистина даденият едномесечен срок, е комичен. Тук не става въпрос за тълкуване на Конституцията или законови разпоредби на закон със сложна материя, а става дума за един акт на президента, който в случая има персонален характер и трябва да се провери един факт – дали към момента на издаване на указа, Кирил Петков не е имал двойно гражданство, както по всичко личи.

Много е смешно, че Конституционния съд, по такъв фасулски казус, който не е за първокурсници, а за първолаци, е поканил да дадат мнения проф. Пламен Киров, Даниел Вълчев, както и моя голям приятел и бивш конституционен съдия проф. Пенчо Пенчев, Екатерина Михайлова и други. Няма лошо те да дадат становище, но не виждам, защо трябва да се чака един месец. Юристи с техния сан и възможности, могат да го напишат на крак.

Като стана дума за Катето Михайлова, с нея имаме 30-годишно приятелство. По това време 1991 г. вече предвкусвахме първата победа над БСП в новата история на България. Аз обикалях страната като луд, заедно със Стоян Ганев, Стефан Савов, Сашо Йорданов и Венци Димитров. Та Катето ме заведе у тях, запозна ме с майка си, а от блока, като излизахме, от балконите, викаха „СДС, СДС!“.

Смешно е такива видни български юристи да бъдат занимавани с такъв смешен казус и да им се дават 30 дни, като те могат да го кажат като добър ден. Да не говорим, че се изисква документ от президентството – пътят от петия етаж на сградата на министерския съвет, където е Конституционния съд, през подлеза до президентството, е три минути. Много пъти съм минавал по този път по времето, когато бях конституционен съдия. Покойният д-р Желев имаше навика някой път да ме кани да изпием по един „Балантайнс“.

Така, че не е все едно дали указът се отменя сега, когато Петков е действащ министър или след два три месеца, когато този казус вече ще бъде забравен.

Конституционния съд своята ленивост допусна неконституционно назначен служебен министър, при липса на парламент, да издава нищожни правни актове, да присъства на Съвета за национална сигурност и да хули от БНТ Софийския градски съд.

-Вече е ясно, че Кирил Петков ще прави нова формация. Вие имате опит като депутат от ВНС, а и след това сте гледали в Конституционния съд много дела срещу различни партии, а доскоро бяхте и депутат. Как гледате на този нов проект?

– Проектът на Кирил Петков ще е вносен. Той ще е чуждестранен проект на новата американска администрация, на Националния демократически институт на САЩ и той ще си има отговорник от чужбина и това ще е Гералд Кнаус. Това ще е проект на Сорос.

Този проект вече е отигран в Унгария, където беше създадена интернет-партията „Моментум“. Тя имаше сравнително добър резултат на последните евроизбори. Състои се от млади неолиберали. Както казва Виктор Орбан за неолибералите – комунистчета с дипломи.

– А кой е този Гералд Кнаус и защо има такъв интерес към България?

– Гералд Кнаус е около 50-годишен австриец. Той е най-близкият човек до Сорос в Европа. Минава за голям специалист по темата мигранти. Дори 2015 г. е съветвал Ангела Меркел. Какъв е резултатът от съветите му ще се види след броени дни на изборите в Германия. Специално за читателите на ПИК ще споделя последните резултати-партията на Меркел се е сринала на нечуваните от Втората Световна война 20-21% и почти сигурно ще загуби изборите от доскоро починалите социал-демократи.

Та Гералд Кнаус е особено активен в последните три години със своята европейска инициатива за солидарност, която той създаде в Сараево. Многократно е посещавал България, давал е интервюта за БНР.

Не трябва да забравяме и, че само преди няколко години, Сорос хвърли космическите 18 млрд. долара за развитие на „Отворено общество“ и в частност в Югоизточна Европа.

-Добре, но с какво е толкова важен този нов проект за американците и за Сорос и защо този Кнаус отговаря за него?

-Ами всичко, най-много, се свежда до Македония. Даже третият пол е оставен на заден план. Само преди няколко месеца Кнаус много остро критикува България. Буквално каза, че „претенциите на България към Македония за историята в последните 100-150 години, за неползотворни. Македония никога няма да ги приеме и поставяйки ги България значи, че никога няма да има преговори“. По-нататък той казва, че до три години ние ще отстъпим, т.е. ще клекнем, но настоява, че това трябва да стане по-бързо.

По този повод е интересно, че едно изказване на Катето Захариева, когато беше външен министър, той светкавично реагира като каза, че историческите претенции на България към Македония, са все едно Германия да има претенции към Австрия, Швеция към Норвегия или Чехия към Словакия.

Ти правилно ме попита, защо точно Кнаус. Ами, защото той минава за изключително добър медиен лобист. Унгарският консервативен вестник „Magyar Nemzet“ отедли много страници за неговото битие в момента. Има доказателства, че той е главният лобист на Сорос, забележи Иво, в кои меди: „Евронюз“, „Политико“, „Шпигел“, „Льо Монд“ и други подобни.

Той минава за най-добрият специалист по интернет пропагандата и затова няма нищо чудно – и аз така предричам, че новият проект на Киро Байдъна, ще бъде интернет-проект. Този проект имаше относителен успех в Унгария с партията на Сopoc.

Тук не се изискват големи структури и партийни събрания, няма да се прави партия тип ГЕРБ, каквато Цветанов построи навремето, а ще си бъдат интернет активисти. Андрей Райчев каза, че са 100 000, умножи ги по четири и ги докарай до 400 000 гласа. Така, че Кнаус ще помага чрез медиите и интернет-обществата за лансирането на тази партия.

Специално за агенция ПИК правя прогноза, че освен Нова телевизия и Би Ти Ви, скоро в България ще има и „Сорос ТВ“. Как ще се казва, вие сами ще разберете по това: тя ще говори сутрин срещу Тръмп, на обед срещу Орбан, а вечер – срещу Борисов.

Кнаус много ни съветва, колко Македония е важна за България и колко е важна нейната евроинтеграция. Но нима не е важна Сърбия? Та ние за Европа минаваме през Белград, а не през Скопие. Висим като луди по границите, но той мълчи за Сърбия, както мълчи и за това, че Испания, Румъния, Словакия, Гърция и Кипър, не признават Косово.

– Защо тогава американците и новата американска администрация, се отказаха от Христо Иванов и загубиха доверие в него и проекта ДеБъ?

-Според мен те загубиха доверие по простата причина, че Христо Иванов се оказа човек без харизма, провален министър, адвокат с неплатени такси, човек от тежко обременено комунистическо ceмeйcтво от съветски тип и нещо друго-той зацикли страшно много на темата „Гешев“. КактО И преди това на темата „Цацаров“. Въобще, темата „Главен прокурор“, остава настрани сега от новите американски началници, защото в крайна сметка те си имат прокурор в България. Доколкото си спомням, в тяхното посолство има една прочута прокурорка от корейски произход.

Наско Атанасов пък със своите изцепки, че съжалявал, задето анархо-комунистът Бойко Рашков не станал главен прокурор, отблъсна някои десни избиратели, които гравитираха около ДеБъ.

Всъщност, новият проект ще бъде близнак на ДеБъ, но ще бъде по-култивиран, по-интелигентен и изцяло командван отвън. Естествено, че Киро Байдъна ще се прави на десен. Те всички в момента, които са протежета на Националния демократичен институт на Америка, в България се правят на десни, ама навънка са леви и по-точно – неолиберали. Питай го Кирчо дали е за Тръмп или за Байдън, той ще ти каже, че е за Байдън. Питай го дали е за Меркел или за Орбан, той ще ти каже, че е за Меркел.

– А къде е президентът Румен Радев в цялата тази история?

– Без съмнение Радев играе играта за нов проект отвън. Какво да прави човекът. Той сам си призна, че нетърпението за Македония, вече е много голямо. Между другото, на дипломатически език, нетърпение означава израз на натиск. Много интересно, че връщайки се от срещата си с македонския президент, Радев ни каза, че трябва да почнем да приемаме в България повече туристи от Македония, да летуват ученици и студенти у нас, за да се сближат двете страни. Интересно е да видиш Иво, какво предлага Гералд Кнаус. Само преди година той предлага същото, за да ни заобичат македонците. Аз обаче не смятам, че македонците просто ей така ще ни заобичат, ще плеснат с ръце и ще ни прегърнат.

Казвам ти всичко това като човек, който лично е преживял прословутия 15 януари 1992 г., когато, за да се сложим на големите сили, да се направим на по-католици от папата и да не би някой друг да ни изпревари, първи признахме Македония. В това нямаше нищо лошо, стига да бяхме изчкали 20 минути кацането на самолета на председателя на парламента Стефан Caвов и вицепремиерът и външен министър Стоян Ганев. Ние се самоунижихме, признавайки Македония, в отсъствието на първите мъже в държавата.

Да не говорим, че Стоян Ганев се връщаше от Бон, който още беше столица на Германия, от среща с Геншер, който също имаше какво да каже.

Стефчо Тафров, този виден неолиберал от ДеБъ, тогава като заместник на Стоян Ганев, изигра тази идиотщина. Вечерта в стаята на председателя на парламента стана скандал. Стефан Савов искаше да си подаде оставката. Но вместо нея, аз наложих оставка да подаде Стефчо Тафров.

Между другото, след това бях потресен, когато на футболен мач в Скопие, не от ултраси или хулигани, а от целия стадион, нашият химн беше бурно освиркван за благодарност. Мисля, че ние направихме повече за Македония, отколкото трябваше. Особено от страна на Борисов, благодарение на когото, страната влезе в НАТО.

Да ти кажа, Гералд Кнаус минава за архитект на споразумението между ЕС и Турция за мигрантите. То се провали, понеже ЕК не си плащаше. Наложи се не Кнаус, а Борисов да направи във Варна прочутата среща на Ердоган с лидерите на ЕС, благодарение на която нещата се оправиха и към България не потекоха мигранти.

-Как гледате на уволнението на проф. Асен Балтов?

– Аз го намирам и гледам на него като мракобесно и безпрецедентно! Очевидно проф. Балтов, както и проф. Кантарджиев – героите, които бяха на първа линия в биологичната война, са станали „бивши хора“. Нагледахме се на всякакви своеволия, но такава репресия по политически причини, в България не е имало от 9 септември 1944 г. Тогава изтрепаха елита на нацията, сега обезглавяват болници, поделения на МВР и т.н.

Само за 120 дни, по времето на „Радев 2“, България рухна! Ние днес имаме 2000 заразени, няма никаква кампания за ваксинация… То и как да има, като на Радев миналата година не му се вярваше, че има вирус. Направиха цените космически. Ще ни напълнят с мигранти и България отива в небитието!

-Вие миналата година предрекохте избори до дупка. Това вече се случи. За първи път сме и в хипотезата на застъпващо се едно след друго служебно правителство. Каква е прогнозата ви?

– Прогнозата ми е, че догодина пак ще има избори до дупка. Но с тази разлика, че ще се съставят правителства, но те ще падат. При тази избирателна система България е обречена на слаби парламенти.

Танчето, Майчето, Африканеца, Бакембардата и останалите юнаци, направиха от парламента една подвижна лудница. Те принизиха до такава степен тази институция с речника си с думи като „болонки“, „грозни“, „дебели задници“ и такива, че аз не очаквам през ноември голяма активност, ако въобще такива са възможни заради коронавируса.

Очаквам избори до дупка и политическият колапс да продължи. Внушаваха колко е важно да го няма Борисов. Само след 120 дни се видя, че без него не може. Юмрукът на Радев, насочен към Борисов, се стовари върху всички българи.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории