Политологът Ганев хвърли бомба: ГЕРБ може да отстрани Радев на изборите!

димитър-ганев

България се изправя пред избори в 2:1 след като държавният глава Румен Радев реши парламентарният и президентският вот да се проведат на 14 ноември.

Страната ни е в тежка политическа криза, като партиите не спират да се нападат взаимно.

Много анализатори и експерти очакват на предстоящите избори да има големи изненади и сериозни провали от политическите формации.

Агенция БЛИЦ потърси за коментар по всички горещи теми в страната политолога и съосновател на социологическа агенция „Тренд“ Димитър Ганев.

– Г-н Ганев, какво цели президентът Радев с насрочването на избори 2 в 1?
– Избори в три последователни недели беше доста проблемна ситуация преди всичко заради активността. Трети парламентарни избори и допълнително едни президентски, щеше да доведе до твърде сериозна изборна умора.

Представете си само активност под една трета. Това щеше да нанесе тежък удар върху легитимността, както на Народното събрание, така и спрямо президентската институция. Нещо повече, Радев добре си дава сметка, че аргументът да не се харчат излишно пари за избори също щеше да присъства.

– Как ще се отрази двойният вот на избирателната активност?
– Няма съмнение, че активността при 2 в 1 ще е по-висока, отколкото ако изборите бяха в три поредни недели. Залогът е по-голям. Освен това може да те мотивира както определен кандидат за президент, така и определена партия, а ти стигнеш ли до избирателната секция, най-вероятно ще гласуваш и на двата избора. Надявам се активността да е по-висока от тази през юли.

– Кои партии от сегашния парламент могат да останат зад борда на парламентарния вот и кои ще бъдат големите изненади?
– Все още имаме голяма въпросителна около проекта на Петков-Василев. Ако той се реализира, това би застрашило присъствието на формацията около Манолова, защото тя се движи доста близо до ръба към момента, а електоратът на „Изправи се! Ние идваме!“ заявява високо доверие в двамата служебни министри.

– Какъв трябва да бъде профилът на кандидата за президент на ГЕРБ, за да има шанс срещу Румен Радев?
– ГЕРБ трябва да търсят човек с профил, който да привлече електорална периферия – групи, които са извън твърдото ядро на партията. Човек, който да може да върне вече дистанцирани от партията гласоподаватели. Струва ми се обаче, че ключът за ГЕРБ към тези избори не е само в личността на кандидата им.

Стратегията по-скоро трябва да бъде обърната към това Радев да загуби, отколкото към това ГЕРБ да спечели. По друг начин казано – хората да излязат да накажат с вота си Радев по някакви причини, а не да бъдат убеждавани да гласуват за кандидата на ГЕРБ. Това ми се вижда като по-ефективна стратегия в кампанията.

– Какво мислите за евентуалния политически проект на Кирил Петков и Асен Василев?
– Нека преди всичко изчакаме да видим дали това ще се превърне в реалност. Потенциал има, но дали той ще бъде реализиран, зависи в крайна сметка и от това ще изглежда този проект. Застрашени от него трябва да се чувстват най-вече Демократична България, защото такъв проект стъпва директно на тяхното електорално поле.

– Как ще се отрази на изборите резултатът на ИБГНИ след корупционния скандал с Татяна Дончева?
– Всеки скандал около тази формация създава съществен риск за нея предвид крехката ѝ електорална подкрепа.

– Ако парламентарният вот беше днес кои ще са първите 5 партии и как ще се наредят?
– В момента тече на терен проучване на „Тренд“ и ще имаме данни в края на тази седмица. Тогава ще имам и по-точна картина. Но и отсега ми се струва ясно, че в първата петица със сигурност ще попаднат ГЕРБ, ИТН и БСП. Колкото до останалите – да видим все пак развитието с Петков-Василев.