Изхвърлят Кирил Петков от правителството! КС поиска документи от Радев, Канада и правосъдието

7 Dni Sofia09.09.2021
кирил петков

Конституционният съд поиска от президента Румен Радев да представи декларацията, подадена от служебния министър на икономиката Кирил Петков, че не притежава друго гражданство освен българско, преди да бъде назначен от държавния глава за служебен министър. Във взимането на решението са участвали Борис Велчев, Георги Ангелов, Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова-Финкова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Таня Райковска, Надежда Джелепова, Атанас Семов, Красимир Влахов.

В същото време от КС иска министърът на правосъдието да представи документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на лицето Кирил Петков към момента на издаване на указа на президента за назначаване на служебно правителство – 10 май 2021 г.

По дипломатически път пък министърът на външните работи да поиска писмена информация от компетентен държавен орган на Канада, удостоверяваща наличието или липсата на канадско гражданство на лицето Кирил Петков към 10 май 2021 г.

Конституционните съдии искат Петков да представи официален писмен документ, от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата.

Препис от определението да се изпрати на вносителя на искането, на когото се предоставя възможност в същия срок да представи допълнителни съображения.

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на депутатите от ГЕРБ указът за назначаването на икономическия министър Кирил Петков да бъде обявен за противоконституционен.

Те подадоха жалба в КС заради информации, че министърът е бил с двойно гражданство към момента на назначаването си.

„Конституционният съд не се е произнасял с решение или с определение за недопустимост по предходно искане със същия предмет“, отбелязват конституционните съдии.  

Всико това подсказва, че в КС имат големи съмнения, че Кирил Петков е влязъл в тежка измама, която е на път да доведе до отстраняването му от правителството!